torsdag, juli 30, 2009

En steg uppåt för demokratin.

Flera gånger har Gotlands landshövding skruvat på tillämpningen av lagen för att tillfredsställa någon inflytelserik person på Gotland. Det måste kännas vanmäktigt att som tjänsteman vilja utföra ett gott jobb och gång på gång se på hur chefen tar lagen i egna händer. När det inte går att stoppa på annat sätt tar man till bandupptagning, som ju måste vara en sista utväg ur vanmakten.

Bra ändå med tjänstemän som har integritet och yrkesstolthet. Hur lätt är det inte att anpassa sig för att få fördelar och få vara en i gänget. Förhoppningsvis blir han inte placerad där han är ”ofarlig” eller stoppad i karriären, för att han stått upp för rättssäkerheten.

Det är superviktigt att hålla på demokratiska processer och full insyn i den offentliga verksamheten. Det är både förtroendevaldas, media och varje enskild person som måste vaka över att ingen får fördelar för att han eller hon har inflytande eller goda kontakter i stadshuset. Att under ursäkten ”ja men han gör ju så mycket för bygden eller staden” ge någon förtur kan synas oskyldigt, men då är man redan på ett sluttande plan, som bara leder utför.

Jag lyfter på hatten för alla som vägrar tumma på demokratin och rättssäkerheten.

Inga kommentarer: