onsdag, juli 01, 2009

Ordförandeskap som förpliktigar !

1 juli 2009 är en stor dag för europavänner!
Idag axlar Sveriges regering ordförandeskapet i europeiska unionen och nu ska
förarbetet , som pågått under lång tid, bära frukt. Så många intresseorganisationer och så många informella kontakter som föregår ett toppmöte.

Vi vet ju dock av erfarenhet att det alltid kommer dagsaktuella frågor som måste lösas parallellt med den dagordning som Sverige planerat. Regeringen och statsministern åtnjuter stort förtroende, och det är viktigt att alla, trots den ekonomiska krisen, kan blicka framåt. Det är också viktigt att ordförandeskapet sköts på ett öppet och förtroendeskapande sätt, för det är här EU brustit.

Idag är det också Alliansdag i Almedalen och ministrarna ska väl helst kunna föröka sig genom delning, när de både ska representera i morgonsoffor, kvällsnyheter, seminarier och vid upptakten för ordförandeskapet på Skansen i Stockholm.


Här i Kalmar har Salve åter kommit till nytta och nu för att illustrera en ödslig och förfallen pestsmittad bygd. Det är tredje filminspelningen med Salvebyn och ingen kan väl ha fått bättre förutsättningar för marknadsföring.
Att det ändå inte funkade visar ju vilken enorm felsatsning detta var från början.
Det visar också hur lätt det är i Kalmar, att med fotarbete, lobbyverksamhet och kontakter som drar i de rätta trådarna, övertyga de styrande om vilka kostsamma projekt som helst. Det är företagares och intresseorganisationers rätt att försöka, men det är de förtroendevaldas ansvar att inte leka hasard med skattepengar.

Nu när skattebetalarna i Kalmar under ett rödgrönt styre lagt 20 miljoner i Salvesjön är det dags för nästa projekt som garanterat inte blir billigare för kommunens invånare. Snart får vi besked, men med ett så omfattande juridiskt förarbete och kompletteringar för att inte fällas i efterhand, är risken stor att vi snart har ett Salve nr.2 på halsen . Även i Kalmar är det viktigt att ordförandeskapet sköts på ett öppet och förtroendeskapande sätt.

Inga kommentarer: