onsdag, augusti 19, 2009

Brådskan som vapen!

Nu är det verkligen igång igen med den politiska vardagen. På kommunstyrelsen i måndags drog socialdemokraterna tillbaka sitt eget förslag om ändrad taxa i barnomsorgen. Jag har tillsammans med alliansen protesterat mot deras förslag som är djupt orättvist. Vår ledamot i Barn och ungdomsnämnden Björn Brändewall hade förstås redan där påpekat detta i en skrivning som alliansen ställde sig bakom

Nu ska de enligt kompisarna i kommunstyrelsen istället hitta ett annat sätt att spara 1, 4 miljoner på den viktigaste kärnverksamheten.

På förra arbetsutskottet drog man tillbaka ärendet om miljöbilar redan vi föredragning av dagordning.
Ett extra insatt ärende om delar av Kalmarsundsparken och Stensö återtogs också för att se om det är förenligt med våra nya regler om markreservation. Kanske är det dags att även se över dessa riktlinjer nu när vi set hur tillämpningen blivit.


På arbetsutskottet igår har revisionen synpunkter på konsultverksamheten. Den omfattar mer än 60 miljoner, så här finns helt säkert pengar att hämta hem.
Varje år lägger vi fem miljoner på evenemangsverksamheten i Kalmar och man får lätt intrycket av att besöksnäringen nu är en helt kommunaliserad verksamhet.

Svaret till revisorerna kom snabbt och var betydligt mera insiktsfullt än svaret som föreslogs på revisionsrapporten om Fanerdun.
Jag tycker ändå att det är en framgång att vänstermajoriteten ibland tar intryck av
diskussionen (jag antar, även om jag undrar ibland, att det bl.a. är därför man har ett arbetsutskott) och drar tillbaka sina förslag till omprövning.

Jag hade ändå önskat att man också visade samma eftertanke när förslagen rör många miljoner, men då ska förslagen tydligen igenom snabbt och till vilket pris som helst.

Genomarbetade beslutsunderlag och tydliga föredragningar är viktigt för bra beslut och kommunens varumärke. Kommunstyrelsen lades in på förmiddagen för att vi skulle få mera tid till varje ärende.
Istället har det inneburit att betydligt fler ärenden ska klämmas in på två timmar.
Det är, anser jag, att använda brådskan som vapen i demokratin!

Inga kommentarer: