tisdag, oktober 05, 2010

Däckgungor till salu?

Kul för damfotbollen att bli uppmärksammad i Sverige. Det är bara att hoppas på ett lyckat arrangemang och att de turister som årligen gästar Kalmar prioriteras när UEFA vill muta in sina revir i staden. Nu ska vi låta det spilla över även på andra flickidrotter!


Ur vetenskapsradion idag.
Klassiska bildäcksgungor, som finns i hundratusentals på svenska lekplatser, kan innehålla cancerframkallande så kallade HA-oljor.
Bert-Ove Lund, toxikolog på Kemikalieinspektionen säger till TT att det sannolikt inte är någon fara för barn som sitter och gungar på bildäck men däremot ska man stoppa barn om de slickar eller biter i däcket.

Men i Kalmar, där man naturligtvis värnar om de stackars barnen, fick en mamma med sig nästan hela fullmäktige på ett förbud i kommunen mot däckgungor. ca 110 olyckor orsakas av gungor varje år. Testfakta meddelar att gungor av trä och stål står för större skaderisk, trots att man ibland hänvisar till tyngden i däckgungorna som en fara. "De populära däckgungorna ansågs vara bättre, då de hade bäst stötdämpande egenskaper." Har också sett att man annonserar efter däckgungor.

Men i Kalmar finns redan ett politiskt beslut på att ta bort dessa populära däckgungor.Kalmar fortsatt framåt!
Liknande alarm är tillsammans med riktigt dyra halsbrytande projekt, de förslag som snabbast landar på fullmäktiges ärendelista.

Däremot har ett förslag om koppeltvång för hundar i tätort valsat fram och tillbaka under hela mandatperioden,för att vid senaste kommunfullmäktige återremitteras av majoriteten! Tala om beslutsvånda.
Majoritetens förslag till beslut hade minsann inte de små barnen för ögonen, trots att man sagt sig prioritera barnkonventionen i denna kommun.
Kanske blir förslaget koppeltvång och munkorg på barnen, så att hundarna kan gå fria och de små barnen inte kan bita på de farliga däckgungorna!

Inga kommentarer: