tisdag, oktober 26, 2010

Etiska samtal till fikat.

Hur kan man bete sig så mot gamla människor som tre anställda gjort i Kumla kommun?
Att det pågått i flera år utan att någon slagit larm är ju ett sådant nederlag för all rättskänsla, så man vill knappt tänka tanken.
Det är också ett nederlag för ledarskapet som inte ger tydliga signaler om vad som gäller. Etiska samtal och kompetenshöjning är en bristvara inom både vård och omsorg generellt, även om det finns positiva undantag.

När inte personalen kan hantera återkommande frustration blir de cyniska och det finns tyvärr de som helt enkelt blir elaka. Jag har arbetat på gamla tiders mentalsjukhus, där en del personal var helt omänskliga. På sådana arbetsplatser måste det finnas kompetens med debriefing och utbildning om hur äldre människor ska behandlas, även när de frestar tålamodet.

Förmodligen gällde det ett kommunalt drivet boende, för om det är privat hade man vara väldigt snabb med att tala om det. Det stimulerar tydligen konflikttentaklerna lite mera när man kan locka ut motståndarna i ännu en strid.
Det finns nog både bra och uselt ledarskap i alla ägarformer. Men nu ska missgreppen polisanmälas och förhoppningsvis utredas. Ett brott är ett brott om det sker i skolan eller på hemmet.

Hoppas de gamla nu kan njuta av att slippa sina plågoandar.
Tänk att bara sitta och vänta på ondskan och ingen skyndar till ens försvar.
Att tiga är att medverka, och vem ska skydda de boende om inte personalen gör det.

Inga kommentarer: