onsdag, januari 04, 2012

Nödhjälp i telefonen.

Allt fler som ringer till jourhavande medmänniska är under 25 år. Många kommer inte fram på grund av den stora belastningen.
Denna linje upprätthålls av engagerade frivilliga som efter "lämplighetsprövning" får gå en introduktionsutbildning.Men även om man fördubblade styrkan, så får aldrig denna verksamhet ersätta det som faktiskt ingår i vårt samhällskontrakt med våra medborgare.

Under min tid som narkossjuksköterska upplevde jag allt oftare att inte ens föräldrar ville inse att vissa åtgärder faktiskt både gör ont och är jobbiga.Då får man inte ljuga för barnen, utan stötta dem i det som måste göras och att det går över.
Man kan inte skicka ut barnen i livet i tron att evig harmoni är normaltillståndet.
Men man får aldrig bagatellisera en psykisk sjukdom, för en sprucken livsgnista är precis lika allvarligt som en hjärtsjukdom.

Och lika viktig att förebygga!

Kalmar kommun och Landstinget i Kalmar län har kommit överens om att samverka kring unga vuxna och barn, där så behövs, och det blir allt fler samverkansområden.
Personalen blir alltmer belastade och patienterna får inte den tid de har rätt till.
I sex år har S,V och MP pratat!

Så fort man närmar sig en lösning och pengarna ska fram så backar socialdemokrater,miljöpartister och vänsterpartister i landstinget! Sex år har gått och 2010 envisades en skolläkare med att skicka remiss tre gånger! till ungdomspsyk som vägrade ta emot eleven. Han anmälde dessutom ärendet till Socialstyrelsen.
Han ställde sig verkligen på patientens sida och så ska det vara!

Verksamhetschefen för Barn och Ungdomspsykiatrin säger att han är orolig för att ungdomar och unga vuxna mår allt sämre. Vi måste bli mycket bättre på samverkan säger han då år 2011.

Allt medan utredning efter utredning och arbetsgrupper avlöser varandra.

Nu har det gått sex år av utredning men vi har ännu ingen Unga Vuxnamottagning och inte heller något Barnahus i Kalmar.
När Barnahus började utredas fanns det fyra i landet. Nu finns hundra, men Kalmar är inte med bland dem.
Pierre Edström som är landstingsråd för FP har satt ljuset på psykproblematiken, men
majoriteten i landstinget borde skämmas för att man försummar ungdomarna!

Det värsta är att socialdemokraterna i Kalmar kommun istället för att driva på sina partikamrater i landstinget,nu verkar svikta, när de skjuter Barnahus framför sig till 2013.

Är de så beräknande att de vill inviga dessa mottagningar med pompa och ståt inför valrörelsen 2014? Är det därför barnen får vänta?

Inga kommentarer: