fredag, december 27, 2013

Klassresan börjar i klassrummet, även i Rumänien!

Idag möttes Lars Holmberg vänsterpartiet och jag i radiohuset i Kalmar om vem som bär ansvaret för att många romer, främst från Rumänien, tigger på gatorna i Sverige.
Radioreportern hade själv vistats i Rumänien och var väldigt engagerad i samtalet.
Det råder ingen oenighet om att tiggare ska få finnas, men det var mycket knorrande från Lars och även reportern verkade tycka att lite kommunism kunde man väl tillåta under en övergångstid.
Detta samtal på över en timma ska klippas ner till ett avsnitt i radion och det innebär ett stort ansvar att ge lyssnaren en rättvisande kortversion.

De flesta länder som befriats från kommunismen och infört demokratiska val har inte fort nog kunnat bli medlemmar i EU. Rumänien blev medlem i EU år 2007, efter en anpassning under några år sen murens fall. Eller rättare sagt plockade ju faktiskt människor på båda sidor  ner muren sten för sten.

När Sverige skulle gå med i EU kallade vänstern EU för en rikemansklubb och de gjorde ju allt för att Sverige skulle stanna utanför. Men EU har alltid utvidgats av demokratiska skäl och det är ganska lätt att kolla, för de länder som lidit under kommunistiskt förtryck är ju inte precis de rikaste länderna i Europa. men nu verkade det också vara fel enligt V.

Det var nu enligt vänstern  fel att så olika länder har gått med i EU. De var ju heller inte så vana att få rösta.
Nej det är ju absolut sant.De har ju varit vana att alltid hylla den regim som valt sig själv.
Medborgarna dessa länder i demokratiska val röstat på partier som ville gå med i EU.
Kunde det vara så att dessa människor törstade så efter att få säga det de ville, att de ville försäkra sig om demokratin genom att gå med i EU?

Nej, så var det inte. Det var sååå många, i alla fall romer, i Rumänien som ansåg att de haft det bättre under kommunismen. Och hade man inte kunnat haft kvar lite planekonomi och hålla just Rumäniens fabriker under armarna under en tid?!

Ja, lite förvånad är jag över dagens samtal som initierats av att Lotta Edholm , FP hade kallat Rumäniens ledning för skammens regering, eftersom de inte vill kännas vid att de har ansvaret även för sina romska medborgare.
Därefter har en centerpartist sagt att Sverige ska förbjuda tiggare och därmed krokar hon arm med sverigedemokraterna. Nu hoppas jag och tror att hon är ganska ensam om detta i sitt parti. Polisen ska få ägna sina krafter åt stölder och inbrott istället.

Det finns en hel del man kan kritisera, t.ex. EU:s subventionerade jordbruk, men det har en historia sen andra världskriget och matransoneringarna som drev fram ett jordbruk som tydligen  inte klarade sig utan stöd. Och vem vill bli av med ett stöd man en gång fått.
EU :s länder har dock hållit fred och allt fler länder får demokratiskt valda parlament. Just nu sker en dragkamp  om Ukraina mellan Ryssland och EU, där människor demonstrerar för att slippa sitt beroende av Ryssland.

Vi ska vara väldigt rädda om den fria rörligheten i EU. Det ger alla människor som vill en chans att söka arbete i ett annat medlemsland, och det ökar förståelsen folken emellan. Vi ska samtidigt bekämpa den organiserade brottsligheten med slavhandel och hoppas på att svenska män slutar köpa sex av utsatta kvinnor.
Nu har det visat sig att de som tigger ofta reser tillsammans från samma ort i hemlandet och använder en bil att skjutsa runt varandra till sina bästa ställen att tigga på. Det tolkas ofta som om det är någon ligaledare som skjutsar runt, men så är det ofta inte enligt polisens egna iakttagelser.

EU ger stort stöd till Rumänien för att de just ska ge romer och andra minoriteter utbildning och samma villkor som övriga medborgare. detta stöd måste följas upp noga så att det går till rätt saker.
Detta hoppas jag framgår även i en eventuell slutversion.

Klassresan börjar i klassrummet, även i Rumänien!

Inga kommentarer: