fredag, januari 24, 2014

Jan Björklund på besök i Kalmar!

Idag har Folkpartiets partiledare, landets vice statsminister och utbildningsminister Jan Björklund besökt Kalmar och bl.a. ätit långlunch med partivänner. Det blir ju väldigt intensivt när alla vill byta några ord och ställa frågor, men stort tack för idag Jan!

Vi inledde förmiddagen med att besöka Lindöskolan där lärare och specialpedagoger berättade om sitt arbete med att inte bara lära barn läsa. De blir också medvetna om vad de läser och varför.  
Barnen var väl informerade om att utbildningsministern skulle komma på besök och han fick ett väldigt fint mottagande.
Han besökte också Norden Machinery innan flygplanet vände åter.

 Jan påminde oss om det viktiga valet till Europaparlamentet i år och om de vägval Europa nu står inför.
Det var kommunister och fascist/ nazister som dödade miljontals civila och det är samma krafter som nu vill formera sina styrkor i Europa. Och det är samma krafter som bekämpar EU.

Tidningen Barometern bjöd i veckan in till ett intressant samtal kring demokrati och även om vi också lyssnade på en del ytterligheter, så påmindes vi också där om att krafter ur samma rötter som lade Europa i spillror, är de som idag vinner terräng i både Sverige och Europa.

Samma krafter men andra förklädnader.  Vi har ju länge hållit stånd mot antidemokratiska krafter i Sverige och så ska det förbli.
Men det är förrädiskt  att samma mobilisering på  vänster- och högersidorna   nu också formerar sig inom ett EU-samarbetet.  Samma grupperingar  som i övrigt försöker bekämpa EU.

Det finns många som ändå  behöver en syndabock  som man offrar för att kanalisera ett allmänt missnöje och en rädsla för snabba  förändringar.  Den syndabocken kan i år bli just EU. Många har ännu efter tio år lämnat JA eller Nejkampanjen och det är ju helt legitimt att klaga på EU utan att tala om vad man vill ha istället.  Unionen får bli den container där man slänger i allt som ett ”bevis” på Sveriges och unionens misslyckanden.

På annat sätt kan jag inte förstå miljöpartiets och socialdemokraternas på DN-debatt.
Det är ju inte svårt för dessa två att enas kring en text som säger – absolut ingenting. De talar inte ens om vad de själva vill!

Jag tar risken att förstöra helgen för S och MP med lite positiv utsläppsstatistik.
EU:s övergripande klimatmål är att 1990–2020 minska växthusgasutsläppen med 20 procent. Redan år 2012, var utsläppen 18 procent mindre än 1990.  Om inget dramatiskt sker räknar EEA med att utsläppen till 2020 kommer att ha sjunkit 24 procent. 

I den del av utsläppen som ingår i EU:s utsläppshandel (drygt 40 procent av de totala utsläppen) är EU:s mål en minskning 2005–2020 med 21 procent. 2012 var dessa utsläpp 16 procent lägre än 2005. Sannolikt kommer EU:s mål att nås åtminstone fem år i förtid. (Det är för övrigt denna utsläppsminskning som till stor del förklarar de låga priserna på utsläppsrätter.)

För den del av utsläppen som ligger utanför utsläppshandeln och omfattas av det så kallade insatsfördelningsbeslutet ( cirka 60 procent av de totala utsläppen) är målet 2005–2020 minus 10 procent – denna minskning uppnåddes redan 2012.

Ganska hoppfulla siffror tycker jag men man  ska  betänka att när länder beslutar att byta kärnkraft mot kol eller skiffergas vrids klockan tillbaka.
Vad bidrar socialdemokraterna och miljöpartiet med i dessa hänseenden?

 

 

 

 

Inga kommentarer: