lördag, september 29, 2018

Budgeterad eller oväntad "chockhöjning"

Kostnaderna blir 25% eller femtio miljoner högre än beräknat för bygget och hyran av Linnéuniversitet i hamnen. Nu offentliggörs det som egentligen alla visste när socialdemokraten och kommunalrådet Johan Persson och dåvarande rektorn Agneta Bladh bestämde sig för att Linnéuniversitetet skulle byggas i Kalmar hamnområde.

Både företag i hamnen och Kalmar hamn AB oroade sig för etableringen.
Intressant var att Linnéuniversitet temporärt placerades vid Fredriksskans.
Lantmännen beslutade om bygge av ny silos i hamnen och strax efter flyttade Linnéetableringen tillbaka till hamnen. Fredriksskans var aldrig ett bra val men jag fick aldrig svar på mina frågor om varför bygget en kort tid planerades vid Fredriksskans eller varför man plötsligt valde bort den placeringen. Det bestämdes också om mindre lokaler för LNU och om kommunens overkliga insats i P-platser.

Redan då efterfrågade studenterna mer forskningsanknytning och lärarledd undervisning.
Löftet om det kommunikationsnära läget som studenter och andra efterfrågade var inte heller så väl underbyggt, har det nu visat sig. Det diskuteras tre olika lägen för stationsområde från nuvarande. Jag ställde frågor om detta vid kommunfullmäktige i juni med svar i september.

Men uppgifter i anslutning till  flytt och bygg är lika osäkra och motstridiga idag som tidigare.

Facket säger sig inte ha vetat om kostnadsökningen trots att de anställda tidigt oroade sig  just för att de aviserade kostnadsökningarna skulle drabba forskning och utbildning. De signalerade detta tydligt.

Samtidigt som man talar om chockhöjning försäkras det att kostnadsökningen finns i budget. Men då vore det ju inga problem. Det fanns från början  många försäkringar om att kvaliteten för undervisning och forskning inte skulle påverkas. Alltså inga problem.

Eller?
Samtidigt får vi nu veta att inte kostnaderna finns med i kalkylerna och ska tas från forskning och utbildning, så som vi liberaler varnade för. Det verkar inte bekymra ledningen som säkert tror att själva bygget är viktigare än verksamhetens innehåll. Här nedan ett exempel på alla de yrkanden vi gjorde under denna process.

”Yrkande om komplettering:
1.    Offentliggöra  det ekonomiska underlag som ligger till grund för Linnéuniversitetets ställningstagande att lämna fastigheterna i området Malmen och Brofästet.
2.    Offentliggöra styrgruppens underlag för analys som pekar ut Ölandshamnen, Fredriksskan och Tullslätten som nya lämpliga lokaliseringsområden.
Reservation
Folkpartiet liberalerna uppmuntrar högre utbildning och vill på alla sätt medverka till Linnéuniversitets positiva utveckling i Kalmar. Vi har idag ett stadsintegrerat universitet som satsar på kvalitet och kommunen bidrar med bra bostäder och ett rikt stadsliv som redan nu lockar ett ökat antal studenter.

Kalmar kommun har anpassat sig till universitetets olika önskemål om nya fastigheter och ombyggnader och ska självklart även framgent tillgodose dessa behov. Kalmar kommun har ett ansvar att se till helheten och Folkpartiet liberalerna vill särskilt betona hamnverksamhetens fortsatta tillväxtmöjligheter. 

 Vårt yrkande om återremiss grundar sig i att beslutsunderlaget inför en så avgörande exploatering varit närmast obefintligt och att de uppgifter vi efterfrågat inte offentliggjorts.”

Inga kommentarer: