tisdag, september 25, 2018

Lågvattenmärke i FN

Igår röstade riksdagen för Andreas Norlén som ny talman. Han har visat sig skicklig i konstitutionsutskottet, där det funnits en stor samstämmighet mellan partierna. Det behövdes endast en valomgång. Annat var det sen när andre vice talman skulle väljas.

Idag entledigades statsminister Stefan Löfven efter att fått en majoritet av rösterna i riksdagen emot sig. Regeringen sitter ändå kvar tills en ny regering är vald.
När det kör ihop sig är det bra att det finns institutioner och regelverk som styr hur allt ska gå till. Detta är väl också det som just nu håller samman USA trots att presidenten tänjer på det mesta.

Hittills har domstolsväsendet fungerat som ett skydd även i USA. Men varje dag kommer nyheter som visar på hur även institutionerna där ställs under attack.
Ändå är det ett riktigt lågvattenmärke när världsledare skrattar ut USA:s president i FN.

Trump förhärligar sig själv med  nu kända manér och deklarerar öppet att han sätter patriotismen före samarbete och globalisering. FN kanske inte rätta forumet för detta tal, men det är ovärdigt att skratta så ohejdat i ett forum som man kräver lite mera av.

Det är ungefär som om riksdagens skulle börja skratta ut Anders Ygeman idag när han inför röstningen bredde på om Löfvens  förtjänster och hur väl landet styrts under hans ledning. Under den största högkonjunkturen har personal flytt de offentliga tjänsterna, så att sjukvård, skola och polisväsende inte haft möjlighet att utvecklas, men S har tydligen varit nöjda.

Måttet på förtroendet för statsministern prövades idag och jag hörde inga skratt, i kontrast till uppförandet i FN . Underkänt till dessa världsledare, men klart godkänt till ledamöterna i Sveriges riksdag.

Igår gjorde jag min sista tjänstgöring som ledamot i Kalmar kommunfullmäktige. Det känns extra skönt i dessa tider att själv bestämt sin avgång och att jag haft möjlighet att ”ge järnet” under hela min tid.

Inga kommentarer: