måndag, september 17, 2018

Säkerheten måste förbättras

Ett Elbolag byter  anläggning på Gotland vilket självklart kan leda till störningar.
Men sådana störningar ska vara kontrollerade och tidsbestämda, och inte som nu helt utan förvarning. Och högspänningsnätet har dessutom bitvis varit utslaget för hela Gotland. Det sker också under en för Sverige viktig period, då en valrörelse pågår och säkerheten borde vara optimal.

Till råga på allt har Transportstyrelsen fortfarande inte koll på hur de lämnar ut känsliga register. Trots att allt ljus har varit på dem , kan de inte förklara hur de delat ut behörigheter.

Även denna gång håller de uppgifterna tätt intill kroppen. Allmänheten får veta rapportens innehåll efter valet. Så hänsynsfullt! Fick försvarsministern veta bristerna denna gång?

Antingen finns det ingen fungerande ledning på transportstyrelsen, eller struntar några i gällande regler, eftersom ingen bryr sig. Eller finns det de som varnat? Är det bristande kompetens är det ännu värre.

Just nu var det kaos i Stockholms lokaltrafik på grund av något stopp. Det kan också hända, men om inte fel kan undvikas måste ändå beredskapen vara så god att människor snabbt kan ledas till ersättningstrafik eller uppsamlingsplatser.
Verkliga säkerhetshot uppstår  när inte människor eller räddningspersonal kommer fram på grund av trängsel.

Att tåg inte kommer fram enligt tidtabell ska vi inte heller vänja oss vid. Och än mindre att det inte finns en information som fungerar.  

Information är A och O i ett säkerhetsarbete, men då måste strömmen fungera, och kompetensen uppgraderas.
 



Inga kommentarer: