söndag, september 09, 2018

Valdag-högtidsdag

Vi kan inte nog hedra och tacka de enskilda personer före oss som riskerat både liv och personliga karriärvägar för sig själv och sina familjer, för att just vi ska få lägga vår röst för framtidens politik.

Senast igår kritiserade Stefan Löfven att Alliansen skickat soldater till Afghanistan istället för att försvara Sverige. Jag har stor respekt för de svenska soldater som riskerat livet för mänskliga rättigheter i ett annat land.
Det var stora insatser som satt många spår i soldaternas vardag, men jag tycker de ska vara stolta över att många kvinnor och barn under några år och på några områden i landet fick känna friheten att lämna hemmet och tillsammans med andra starta undervisning för flickor som fått veta att det finns länder i världen som bryr sig.

Det är en fruktansvärd utveckling i Afghanistan, men vi ska ha största respekt för de soldater som arbetar under svensk flagga för att trygga vardagen i andra länder.
Vi kan idag också hedra de journalister världen över som riskerar sina liv för yttrandefriheten, en grundbult i demokratin.

Idag skulle man önska att varje svensk utnyttjade sin rösträtt, men så är det inte.
Jag skulle därför önska att den politiska diskussionen fortsatte mellan valen.

Idag vill jag också tacka alla valfunktionärer som har en lång dag framför sig. Många har arbetat i flera år med att förbereda dagen, och sätta sig in i alla nya regler. Ett val gör sig inte självt.

I år har vi även i Sverige valobservatörer från OSSE som bevakar valet.
Jag tror att klockan klämtar för vårt system med dessa valsedlar som fortfarande ligger relativt öppet i vallokalen. Ett blad som vi kryssar parti och person på väntar inom en tio-årsperiod.

Nu finns möjlighet att få hjälp av en kommunal ambulerande röstmottagare eller kan man rösta med bud. Och nya möjligheter tillkommer hela tiden.
Jag har utnyttjat vår fina rätt att förtidsrösta, vilket verkligen gör det möjligt för alla att delta.
Så tack till alla som gör det möjligt för oss att rösta!

Inga kommentarer: