söndag, mars 02, 2008

Maktdelning behövs både här och där.

"Häromveckan var tre partiledare från Vitryssland på besök i Sverige. Det var socialdemokraten Nikolaj Statkevitj, liberalen Vladimir Novosiad och kristdemokraten Pavel Severinets. Sist jag träffade Statkevitj var när jag besökte honom i staden Baranovitj, cirka 10 mil väster om Minsk. Han satt och reparerade elektriska apparater istället för att ägna sig åt politik. Det var det straffarbete han hade dömts till under 2 års tid för att han kritiserade Lukasjenkas regim".

Så berättar Cecilia Wrigström ledamot för Fp i justitieutskottet, ersättare i utrikesutskottet, ledamot i OSSE-delegationen och suppleant i EU-nämnden i sitt senaste brev.


Hot och straff för demokratiskt arbete, ja sådan är vardagen för många människor i ett land så nära oss. Sverige har ökat biståndet till
bl.a. demokrati. Sverige har här valt samma taktik som med t.ex. Kina medan EU har en mera avvaktande hållning.
Vitryssland gör som Kina. Släpper fångar i bland för att blidka omvärlden och för de enskilda människorna måste detta räknas in. Det är ofta inte vapenhot som biter mest, utan mer hot om uteblivna pengar.

Ryssland går till val idag och försöker ge sken av att vara en demokrati. Putin har stormaktsambitioner och det är något vi ska ta på allvar. Han har sitt folk med sig eftersom alternativen med oligarker och andra ansvarslösa makthavare har visat sig och framställts som
riktigt dåliga. Det är ju viktigt att Sverige och EU förmår att samarbeta och stödja de reformvänliga krafter som ändå finns även i Ryssland. Isolering är ingen väg, men det måste finnas tydliga villkor för samarbetet. Så länge oliktänkande hotas, och t.o.m. mördas måste västvärlden protestera.
Men vi ska inte slå oss för bröstet. Det finns de partier som gärna samlar makten till en enda person, även i Sverige. Demokratin är en skör blomma som inte får torka ut!
Därför måste vi alla vattna så gott vi kan. Därför behöver vi också fler liberaler som medlemmar!

Inga kommentarer: