måndag, februari 16, 2009

Vem skapar bäst förutsättningar för arbete?

Trots den ekonomiska krisen är arbetslösheten mycket lägre nu än den var under högkonjunkturen år 2006. Då hyfsade socialdemokraterna ändå statistiken med
t.ex. friår och plusjobb, medan alliansregeringen nu mäter arbetslöshet med internationell statistik. Där kan man inte få ner arbetslöshetstalen genom att räkna bort människor som går utbildning i väntan på arbete.
Samtidigt är färre sjukskrivna, vilket också måste vara en naturlig utveckling i ett land där vi har en så högt utvecklad sjukvård.

Hur går det då med Mona Sahlins arbetslinje?
Hon anser att bortfallet av kärnkraft helt går att ersätta med förnyelsebara energikällor.
Kör den teorin i valet också Mona!
Kärnkraftverkens livstid har förlängts, men någon ersättning när de äldsta ska stängas ca år 2020 har inte socialdemokraterna presenterat.

Nu har Alliansregeringen visat på stort ledarskap, när de kompromissat sig fram till ett förslag som tillåter en ersättning av kärnkraftverken när de tjänat ut. Detta är förknippat med en enorm satsning på förnyelsebara energikällor, och FP har redan tidigare signalerat för att stimulera en utveckling av elbilar jämsides med en utveckling av kärnkraften. Att forskning och utveckling kan ske i Sverige är viktigt även för befintlig kärnteknik här, och det är helt obegripligt att Mona Sahlin avvisar denna utveckling.

Basindustrin i Sverige kommer inte att kunna drivas runt med vindkraft, som idag producerar 1% av energibehovet. Mona Sahlin kommer att ge med sig, men hon kommer att göra det under förevändning att hon vill ge Sverige en långsiktig energipolitik. Allra minst vill hon gå till val på en fråga där hon har både fackliga rörelsen och kommunpolitiker i det egna partiet emot sig. De som så tydligt ser vad som krävs för att ge förutsättningar för jobben, och det är en av våra viktiga uppgifter som förtroendevalda.

Inga kommentarer: