tisdag, oktober 20, 2009

Genvägar äro senvägar!

Nu får vi åter skolan som långkörare på Folkpartiets landsmöte! Skolan är ett ämne som engagerar folkpartister, och det är klart att man inte år efter år kan se skolan försämras utan att försöka göra något åt det. Nu är ju huvudmannaskapet bara en del, men det är sant att lärarnas status har försämrats och därmed även elevernas status. Det blir spännande att vara med i diskussionen och försöka övertyga andra. Kommunaliseringen av skolan kan ju tyvärr inte uppvisa några triumfer. Eller får förslaget kanske den effekten nu ?

Jättekul att Max öppnar i Kalmar! Ännu roligare är det att vi nu ökar befolkningstalen rejält. Det som krävdes var lite bostäder. Ännu fler enkla billiga bostäder behövs för att ungdomar ska kunna flytta till den första egna bostaden.

Men väl inne på arbetsutskottet kan jag än en gång konstatera att vi har en lång väg att vandra med ärendehanteringen i kommunen. Ett ärende gällde 8 omfattande markreservationer i Kalmar stad som beslutades under stor brådska i dec. 2008 men som nu hade löpt ut. Jag begärde då en återremiss på grund av för dåligt beslutsunderlag. Grundregeln i Kalmar: ju större dignitet på besluten, desto kortare handläggningstid. Nu ville man, trots att tiden var ute, att vi skulle ”förlänga” ett beslut som löpt ut. Man ville ta en genväg. Johan Persson höll emot och kallade mig för paragrafryttare. Nu lyckades jag ändå med support från övriga att skicka beslutet till kommunstyrelsen, där det hör hemma.

Jag kan förstå det för att intressenterna måste tycka att det tar en förskräcklig tid från start till mål, och många vill nog gärna skylla på beslutsprocesserna. Men beslutsprocesserna är kända för alla som verkar inom kommunen både politiker och tjänstemän och de finns där av demokratiska skäl. Men att tiden mellan besluten används på ett effektivt sätt är också viktigt.

Om man försöker ta genvägar, vilket hänt tidigare, blir det oftast överklaganden som gör att ärendet tar dubbelt så lång tid. Beslutet i arbetsutskottet kunde ha överklagats och ärendet hade blivit mycket mera försenat. Sen är det faktiskt så att vi varken har översiktsplan eller grönstrukturplan framme, trots att jag tjatat om det i flera år. Nu är det faktiskt många fler som längtar efter dessa planer. Jättebra! Med riktiga planer som grund går markärenden fortare och besluten blir bättre!
Genvägar är nästan alltid senvägar.

Inga kommentarer: