Tillbaka i kylan efter tre underbara dagar i Rom. Solen har brassat på hela tiden och värmt oss både till kropp och själ. Här hemma har många valt alternativet att frysa på älgpasset. Vi väljer att ladda batterierna på olika sätt och jag känner verkligen att laddade batterier är precis vad jag har just nu.
Vaccineringen mot nya influensan har börjat och på ortopeden har åter diskussionen om människors egna livsstil och hälsovanor ska påverka operationen. Ska rökare nekas operation? Ska då också de som i olika våghalsiga idrotter slitit sönder kroppen, betala sin sjukvård? Var ska vi dra gränsen? Vi ska snart anta en tobakspolicy i kommunen. Denna policy kommer att läggas till de övriga ca 80 !!! styrdokumenten som är de tydligaste tecknen på handlingskraft i Kalmar kommun.
Jag kollar tidningen och ser att Jonas Löhnn nu spinner vidare på teman som jag beskrev i en debattartikel för ett tag sedan. Folkpartiet liberalerna har varit tydliga med att visa på ett liberalt alternativ till alla principiella beslut i Kalmar kommunfullmäktige så här är kommunalrådet ute och cyklar.
Det som förvånat mig ända sedan jag för tre år fick möjlighet att delta i kommunsstyrelsen arbetsutskott är, att det inte ställs fler frågor om ekonomi och konsekvensanalyser kring stora beslut eller resoneras mera kring beslutsunderlagen. Socialdemokraterna har förvisso kunnat förlita sig på stöd från andra och inte tagit hänsyn till att man faktiskt regerar tillsammans med två partier. På många sätt har socialdemokraterna i Kalmar under de senaste tre åren styrt på samma vis som socialdemokraterna under alla tidigare år styrt i minoritetsställning på nationell nivå. De förvissar sig om stöd från sina stödpartier men accepterar att dessa sen ändå gör uttalanden som om de varit helt emot den förda politiken.
Det har utvecklat sig till ett ansvarslöst spel där varken socialdemokraterna i Sverige och i Kalmar vill kännas vid att de styrt under större delen av efterkrigstiden och orsakat t.ex.den höga nivå på arbetslöshet som vi har idag. De klagar ofta på tillståndet i landet eller kommunen trots att de, i många år fått igenom sina förslag .Därför bidrar alla dessa tre partier S,V och MP till att undergräva det ansvar de tog på sig när de bildade en majoritet. I en demokrati styr majoriteten, men det vore hederligt att också stå för den maktställning man skaffat sig.
"Vi utgör ofta en ensam opposition" skriver Jonas Löhnn i onsdagens Barometern. Han nämner sen
nr. 1. Destination Kalmar där Folkpartiet motsatt sig ett kommunalt bolag för evenemang.Nr.2.Arenan där vi accepterat ett generöst driftstöd och träningsplaner, men sagt nej till 29 miljoner kontant och 100 miljoner i borgen. Nr.3. Fanerdun där vi som ENDA parti efterfrågade en ekonomisk redovisning före beslut om avtal. När det gäller de omfattande markreservationerna i Kalmar var vi det enda parti som begärde återremiss på grund av ett helt undermåligt beslutsunderlag för ett så omfattande beslut. Jonas Löhnn borde inte vara i ensam opposition, och han är det inte heller, eftersom han köpt sig en maktställning genom att ingå i en majoritet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar