tisdag, december 22, 2009

Dålig planering eller taktik?

Nu är årets sista kommunfullmäktige avklarat och trots att man själva i fullmäktiges presidie uttalat att budgetfullmäktige ska hållas rena från andra beslut, så lyckades man inte denna gången heller. Ändringar i budget med 51 ändringsförslag från majoriteten var ärende 17 i en föredragningslista med 20 beslutsärenden.

Fanns det en önskan hos majoriteten att media hade tröttnat då?

10 av dessa hade beslutats så sent som på kommunstyrelsen förra måndagen. Dålig planering eller taktik? Ingen vet, men visst var alla ordentligt trötta när budgetdebatten skulle börja. sammanträdet började kl. 17 00 och pågick till 22 15 med paus för en god skinkmacka vid 18 30. Det gäller sen att ha laddat med godis för en lång kväll!

Jag återkommer med ett anmärkningsvärt ändringsförslag i sista minuten från Johan Persson angående ett förslag om arbetet med två nya brandstationer.
(När jag ofta kritiserar den dåliga planeringen så är det alltså politikerna som styr, som jag kritiserar. Det är helt och hållet de som bestämmer tidsplanerna för de beslutsärenden som kommer. Naturligtvis är det tjänstemännen som talar om vilka kontrollstationer som krävs och vilken tid som behöver beräknas. Men det är kommunikationen och viljan hos majoriteten som avgör om vi har tid att diskutera ett förslag eller ej.)Nu blev det en liten utvikning men jag lade en protokollsanteckning som jag återkommer till.

Jag fick ändå igenom ett viktigt förtydligande till beslutet om planprogram för
Tjärhovet. Förvånande blev det viktigare än jag trodde, eftersom det plötsligt framkom olika meningar om vilket alternativ som skulle förordas.

Det kommer att vara öppet för allmänheten fram till cafeét och dessutom har hamnen tillgodosett, speciellt ornitologernas önskemål, genom att öppna upp så långt det är möjligt utan att tumma på säkerheten.
För det är just strängare krav för säkerheten och att skydda allmänheten som ligger till grund för en ny detaljplan.

Här är FP:s beslutsformulering, som alltså fick stöd av en stor majoritet.

"Kommunfullmäktige godkänner samhällsbyggnadsnämndens förslag till planprogram för Tjärhovet som underlag för den fortsatta planeringen. Planprogrammet har upprättats efter krav på utökat sjöfartsskydd för programområdet. Kommunfullmäktige uttalar sitt stöd för Samhällsbyggnadsnämndens slutsats att förorda alternativ 2 inför
framtida / kommande detaljplanearbete."

Inga kommentarer: