måndag, december 07, 2009

satsa på kunskapstriangel !

I morgon ska vi ta ett beslut om "val av plats för Linnéuniversitetets stadsintegrerade campus i Kalmar".

I Kalmar kan inte universitetet vara mera stadsintegrerat än det är i dag. Och hur många lärosäten är mer stadsnära,sjönära och kommunikationsnära än Kalmars nuvarande Högskola? Kalmar kommun har byggt tre nya byggnader enbart för Högskolan. Två har de lämnat och har redan aviserat att det nyaste bygget, Högskolans toppmoderna bibliotek är för litet för framtida behov. Med så usel planering kan man undra hur väl underbyggda förslagen om ytterligare två nya byggnader vid Elevatorkajen och s.k. Ölandskajen är?

Eftersom väldigt få verkar intressera kalmarborna för verksamheten får jag väl skicka med lite info från Tobias Krantz,vår högskole - och forskningsminister.

här ett litet utdrag från hans brev till lärosätena om kunskapstriangeln:
"För snart två veckor sedan antog EU:s ministrar för högre utbildning slutsatser om den så kallade kunskapstriangeln, det vill säga samverkan mellan högre utbildning forskning och innovation. Dagen efter skickade jag även ut brev till landets universitets- och högskolerektorer där jag informerar om ministerrådets slutsatser och uppmanar dem att intensifiera arbetet med att stärka utbildningens och forskningens innovationskraft. För att arbetet med kunskapstriangeln ska få den trovärdighet och det genomslag som är nödvändigt krävs att den också genomsyrar medlemsländerna på nationell nivå. Det är därför viktigt att Sverige bildar föregångsland och visar vägen för övriga medlemsländer."

Universitet och högskolor ombeds rapportera in vilka insatser man redan idag gör o.s.v.
Säkert finns detta någonstans på Högskolans hemsida, men det man lyckats förmedla är, hur otroligt viktigt det är med lokaliseringen! Tänk om vi fick ett brandtal eller debattinlägg om hur viktigt det är att alla nu kraftsamlar kring kunskapstriangeln!

Inga kommentarer: