söndag, december 20, 2009

Verkligheten kom ifatt...

Sanningens minut kom för SAAB. Alla är delaktiga när ett företag som bara gjort vinst en gång på 20 år inte orkat med att förnya sig eller anpassa sin verksamhet. Det är ju en hemsk jul för många anställda i Trollhättan men klumpiga uttalanden av enstaka aktörer förändrar inte grundförutsättningarna. Mona Sahlin låter som ett eko från forna dagar. Vad har hon tillfört denna debatten?

Man undrar ju också vad LO har gjort under hela den här tiden? Det enda som märkts är när de ropat på olika regeringar som styrt, och som skulle skjuta till skattepengar.
Sist fick vi i Kalmar län väg E22 struken från nationella framtidssatsningar för att Trollhättan skulle få ett krispaket av den socialdemokatiska regeringen.

LO har ett stort ansvar för att föra en saklig dialog i sådana lägen.SAAB sålde ju inte de volymer som en tillverkare kan gå runt på och att då sätta in en statlig respirator hade bara förlängt lidandet. Men ur de flesta kriser föds det nya företag, och jag är övertygad om att det även blir så i Trollhättan.

Det gäller bara att våga pröva en ny medicin. I näringslivet finns det dock inte några läkemedelsprövningar som i sjukvården. Det är därför vi ska respektera de som sätter sina pengar i risk för att starta nya företag eller investera i befintliga.
Jag kan därför glädjas med dem när de tjänar lite pengar.

Men de rödgröna vill i stället höja skatterna och det ska ske med bl.a. förhöjd förmögenhetsskatt i spannet 17 - 47 miljarder, beroende på parti, första året efter ett regeringsskifte.
Östros är dock så generös att han tänker föra en dialog med näringslivet om på vilket sätt de ska ta skatten ifrån företagarna.

Med vetskap om hur det gått vid tidigare dialoger med socialdemokraterna, kan väl inte näringslivet göra vågen precis....

Inga kommentarer: