tisdag, december 29, 2009

jobbar för ett Gott Nytt 2010!

Rapporterna har varit många genom åren om det hedersrelaterade våldet. Bara beteckningen ”hedersrelaterat” leder ju tanken helt fel, tycker jag . Ända sedan Fadimes död har vi gång på gång förfasats över ”hur det kunde hända”. Igen och igen. Det är illa nog när det händer i andra länder, men här i Sverige måste attityden till övergrepp och våld inom familjen förändras. Vi måste våga skrapa på ytan och se igenom fasaden. Julen betyder inte glädje och vila för alla.

Det är få män som döms för våld inom den egna familjen, men när det gäller ”hedersmord” är hela barnets nätverk medbrottslingar, eftersom de förringar brottet som ”tradition” eller ”kulturellt”.

Det är därför bra att alliansregeringen nu sätter blickarna på dessa brott och med 36 miljoner och uppdrag till länsstyrelsen arbeta mot just hedersrelaterat våld och förtryck. Dagens beslut ingår som en del av regeringens handlingsplan för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer. Sammanlagt omfattar handlingsplanen drygt 900 miljoner kronor under mandatperioden.

För Kalmar läns del handlar det om 600 000 extra för främst förebyggande arbete.
Redan nu finns ju regler för omhändertagande vid uppdagat hot och våld, men dessa pengar kommer ju att utvärderas så väl som allt annat, och helst vill vi se att mer kunskap och fungerande stöd någon gång ska ge effekt.
Kalmar kommun fick ju dessutom mer än 4 miljoner till jämställdhetsarbete och ögonöppnare för det gäller att våga se det man inte vill se…

Men jag tror på de små, men viktiga stegen för ett bättre samhälle och en värld i frihet och gemenskap, så därför vågar jag också önska ett Gott Nytt 2010!

Inga kommentarer: