måndag, februari 15, 2010

Kunskap bättre än skenmanöver!

I morgon ska vi på arbetsutskottet bereda ett medborgarförslag där man också skrivit på ett upprop för ett GMO-fritt Kalmar.

Jag har stor respekt för människors oro inför Genetiskt Modifierade Organismer och de konsekvenser om man inte kontrollerar användningen.
Kring GMO finns ett omfattande regelverk och en EU-lagstiftning som visar att man verkligen tar frågan på stort allvar. Samhällsbyggnadsförvaltningen beskriver detta på ett sakligt sätt samtidigt som de låter förstå att GMO-lagstiftningen inte tillåter nationella förbud utom i undantagsfall.

De bekräftar också att Samhällsbyggnadskontoret genomför märkningskontroller enligt gällande
livsmedelslagstiftning och också medverkar i Livsmedelsverkets GMO-projekt.

Sen kommer den politiska knorren som utan någon som helst konsekvensanalys slår fast:
att vid utarrende av kommunal jordbruksmark ska avtal regleras så att GMO ej används.

Bra att FP:s ledamot reserverade sig till förmån för de sakliga underlagen och yrkade tillsammans med några till avslag på den "kommunala lagstiftningen".
Skenmanövrar för att stilla människors oro tror jag inte på. Däremot ska kommunens tillsyn vara så noggrann och genomskinlig att våra invånare kan känna sig helt trygga med den kunskap som finns inom förvaltningen.






Detta är ett litet utdrag ur regeringens hemsida.

Genetiskt modifierade organismer, GMO, regleras inom EU av gemensam lagstiftning som alla medlemsstater måste följa. Lagstiftningens syfte är att skydda människors och djurs hälsa samt miljön. Syftet är också att säkerställa konsumentens valfrihet och att etiska hänsyn tas när man använder GMO. Lagstiftningen kräver att möjliga miljö- och hälsorisker ska analyseras och att konsekvenserna av eventuella skador ska värderas före tillstånd får ges. De faktorer som påverkar riskvärderingen för GMO-grödor är främst:

■grödans biologi
■de införda generna
■var den odlas
■på vilket sätt den används
All verksamhet som gäller GMO kräver tillstånd av en myndighet.

Inga kommentarer: