söndag, februari 07, 2010

Lättare sagt än gjort.

Kriget i afghanistan kommer allt närmre och det är lätt att föreställa sig den vanmakt föräldrar känner när söner eller döttrar åker iväg på utlandstjänstgöring. Det är ofta ganska trosvissa soldater som brukar intervjuas innan de åker från Sverige. De tror på uppdraget. De tror de kan göra skillnad. Att de finns där betyder att kvinnor får lite mera frihet, att flickor får gå i skolan och att det finns möjligheter till en demokratisk utveckling.
Vi ska i Sverige rusta dem väl och stödja dem på alla vis.

Det är också lätt att föreställa sig den vanmakt föräldrar känner som tvingas lämna sina bar som soldater i meningslösa krig där droger får bidra till känslan av säkerhet.
Dessa krig kommer också allt närmre när föräldrar för hopsparade pengar skickar sina presumtiva barnsoldater till Europa. Dessa barn har redan varit med om sådant som vuxna i Sverige tryggt tillbakalutade kan titta på i TV-rutan. De har redan upplevt det som våra modiga unga soldater riskerar sina liv för att förhindra.

Därför får inte vi också i Sverige drabbas av vanmakt. Inte handla reflexmässigt, utan ständigt söka nya vägar till utveckling och demokrati. Och ställa krav på att pengarna till utveckling används rätt.

Inga kommentarer: