tisdag, februari 09, 2010

Vad ligger i Fjärden?

På arbetsutskottet idag fick vi en kort lägesrapport om arbetet med den fördjupade översiktsplanen för Malmfjärden. Nya konsulter har nu tagit sig an detta till synes outslitliga ärende i Kalmar.
Och nya resurser tillförs hela tiden....

Det har funnits många intressenter för detta område, men det började på allvar i mars 2007 med en fördjupad översiktsplan för Norra Fjärden. Hela kusten diskuterades som attraktiva boenden i många sammanhang och, eftersom där inte finns nästan några sakägare, skrev Folkpartiet liberalerna en motion om folkomröstning om planerna för Norra Fjärden. Den fick vi nej på i mars 2008 med svaret att nu var det aktuellt med en plan för Malmfjärden istället, och att där fanns det minsann sakägare.
Samtidigt håller man på med den översiktsplan som ska ligga till grund för all planering…..den politiska styrningen som SKL talade om? Det var befogad kritik, kan man säga.

Sen följde ett påkostat dialogarbete om riksintresse och vad Kalmars invånare tycker. ”kommunen anlitar tre arkitekt-kontor och tre trafikkonsulter för ett ”idéuppdrag kring hur Norra Kvarnholmen, Malmfjärden och Systraströmmen kan utvecklas till en modern, nyskapande stadsdel av internationell kvalitet”. Syftet är att ”arkitekternas och trafikplanerarnas bilder ska fungera som ingångsvärden i den fortsatta planeringsprocessen och ligga till grund för dialogen med Kalmars invånare”.

Nu efter tre år ska alltså två nya konsulter sätta sig in i tre års arbete och de framhöll de kulturhistoriska värdena. De presenterade också en ambitiös tidplan, och jag hoppas att de tar tillvara det goda arbete som gjordes sommaren 2008 när man uppdaterade riksintressebeskrivningen. Även det hade man i dialog med allmänheten på ett jättebra sätt.

Lite orolig är jag, för att viktiga erfarenheter är kastade i sjön, eller fjärden, eftersom konsulterna inte kände till de dialoger som kommunen haft med allmänheten. Dialogerna är ju en viktig del i stadsplanearbetet och minskar risken för bakslag senare. Dialogerna kan rätt eller fel använda höja eller sänka tilltron till medborgarinflytandet.
Mycket orolig är jag för att även skattepengar ligger i Fjärden.

Inga kommentarer: