onsdag, december 08, 2010

Härdsmälta?

Organisation, politik och ledarskap ska smälta ihop till ett säger Johan Persson och Östran hyllar honom som kommunens starke man. Alla har sett starke man på TV. Annars ska ni göra det.

Sammansmältning är nog ett bra recept för ett partis organisation, men för en kommuns verksamhet innebär det slutna processer och att även den inre kommunala organisationen kommer att smälta samman med det socialdemokratiska partiet.
Att i ett "kommunal-politiskt sammansmält bolag kunna styra marknadsföringen i kommunen är ju få förunnat, men jag tror att många kommunalråd blir frestade att följa Kalmars exempel, när de ser vilket redskap det är.

Pratar man med kommunalrådet ska han svara "jag ska ordna det", säger man i tidningen.
Då gäller kanske bilden många beskriver för oss att man måste ha en upptrampad gång till stadshuset för att komma ifråga i Kalmar?

Alternativet är att man riggar en kommunal verksamhet där alla medarbetere har attityden "Jag ordnar det". Då hinner man med att betjäna mer än bara en gräddfil och man stärker rättsäkerheten, lika för alla.
Starke man tar för givet att de närmaste medarbetarna är socialdemokrater. Där kan man säga att allt är sammansmält. För socialister kan jag förstå att man med sammansmältningen närmar sig idealsamhället, men för mig som liberal är det en hårsmån från en döende demokrati.

Inga kommentarer: