onsdag, januari 23, 2013

Folkpartiförslag som sparar lidande


Anna- Britt Wejdstens motion om halkfria gator har idag uppmärksammats i Barometern.  Hon redogör i motionen för hur många halkolyckor kan också undvikas och samhällsekonomiskt kan därför mycket pengar sparas.

Statistik visar t.ex. att sjukvårdskostnaderna för fotgängare som halkar är mer än fyra gånger högre än kostnaderna för snöröjning/halkbekämpning. Fallolyckor drabbar också våra äldre i högre utsträckning vilket hjälper oss att se var insatserna kan påbörjas.
Det är i landstinget det märks hur många som skadas, men den tyngsta kostnaden för fallolyckorna får kommunen, eftersom vi har hand om hemsjukvård,rehabilitering  och hemtjänst.

För ett år sedan halkade jag utanför stadshuset och fick en fraktur i fotleden. Det gör nu bara lite ont i själva brottet, när jag ansträngt benet mycket. Men jag kan förstå hur stora kostnader bara en fotledsfraktur genererar för en människa som inte kan gå med kryckor eller bor i ett hus utan hiss.
För att inte tala om lidande och svårighet att sköta arbete och träffa andra människor.Motionen i sin helhet finns snart att läsa på Folkpartiets hemsida.


Jag ser i tidningen att man från kommunens sida påpekar att varningsskyltar inte är tillräckligt för att slippa ansvar för istappar och snöras från taket. Trottoaren utanför stadshuset har just sådana skyltar, så vi får hoppas att de är tillfälliga. Här är det ju extra viktigt att hålla isfritt eftersom människor tvingas stå längs denna trottoar och vänta på bussen.

I går morse var en bil med lift ute vid en fastighet på samma gata och de knackade ner isen från taket där. Fastigheten intill har stora istappar som riktigt väntar på att man ska gå för nära. De flesta fastighetsägare tror jag nog ändå vill hålla efter sina hus, och kommunen kan gå före som ett gott exempel.


Inga kommentarer: