tisdag, januari 29, 2013

Nystart för Biogas i Kalmar!

Idag påbörjades äntligen beslutsprocessen med en försäljning av Kalmar Biogas AB. Det betyder mycket eftersom vi tror att företagare är bäst på företagande.
Biogasverksamheten startade i Kalmar 1998 och sen fordonsgas skulle produceras bildades Kalmar Biogas AB 2007 . Vi har ett mål som fossilfri region och denna satsning var ett verktyg för att uppnå detta.
Folkpartiet har bifallit satsningen på Biogas, men var noga från början att vi ville att biogasen i framtiden skulle verka på en öppen marknad.
Det har varit mycket bekymmer i anläggningen de senaste åren där personalen har kämpat i både med och motvind och vi har drivit på med att det nu är dags att pröva marknaden. Turerna har varit många och de senaste två åren har vi deklarerat vår uppfattning i protokoll och i debattartiklar. 

Här ett utdrag från en av våra artiklar från 2011.

 "Kommunala bolag innebär alltid ett risktagande med medborgarnas skattepengar och kommunen riskerar att stå i vägen för enskilda bolag. Den öppenhet och dialog om offentliga resurser som vi liberaler förespråkar, begränsas också i bolag. Nu har det blivit förluster under väldigt många år och Folkpartiet liberalerna tror inte att kommunen genom ytterligare investeringar kan ”gasa sig ur krisen”. Kalmar Biogas AB har varit beroende av en återkommande kapitaltäckningsgaranti, men när det nu finns fler aktörer på marknaden, anser vi att konkurrensreglerna gör detta tillskott omöjligt i framtiden."

Vi är därför väldigt glada, och hoppas att affären ska få kommunfullmäktiges gillande och att det också ska visa sig vara en bra affär för köparen Kjell Axelsson, FAMAX AB.Kjell Axelsson och Famax är även delägare i More biogas Småland AB som nu är klara att börja bygga vid Mosekrog utanför Läckeby. Där pågår nu ett arbete med detaljplan för detta område och båda förslagen till beslut kommer troligen i fullmäktige i februari.
Anläggningen i Tegelviken ska bli ett komplement, och man räknar med samordningsfördelar.Vi hoppas nu bara att landstinget och andra stora aktörer för kollektivtrafik fullföljer resan mot målet om en fossilfri region. För Kalmar kommuns del innebär det säkert fortsatt fler inköp av Biogasdrivna fordon, men viktigast är kanske att man också börjar använda den biogas som kommunbilarna faktiskt är tankade med. Fler tankställen ger säkert fler lust att köpa biagasdrivet.Inga kommentarer: