söndag, mars 30, 2014

Härligt med sommartid!

Oj vad en vecka går fort! Och nu har vi  lämnat vintertiden!
Men veckan har varit ett tvärsnitt av det politiska arbetet som till stor del består av att prata med företagare och enskilda invånare och verksamhetsföreträdare, delta i samtal och debatter, sätta mig in i beslutsunderlag och förmedla information till Folkpartiets kommunpolitiker.

Eftersom majoritetens förslag återkommande går på tvärs med vår politik, måste jag ägna extra tid att granska beslutsunderlag och skriva yrkanden och reservationer om beslutet inte går vår väg.
Men måndagen var en höjdardag.
Då  var jag på ett frukostseminarium  tillsammans med företagare och myndigheter att kolla på More Biogas nya anläggning innan den öppnade.
Det har verkligen varit en befrielse att inte kommunen bedriver Biogas längre.

Det var också en befrielse och en stor glädje att se hur Kjell Axelsson nu öppnat dialog  med Karl- Johan Bodell KLT, landsting och övriga regionföreträdare.
Det blir ju ingen produktion om ingen köper gasen. Det ska ju vara villkoren oavsett om det drivs kommunalt eller privat. Ja, det var ett riktigt roligt möte!
Sen var det förberedelser inför tisdagens arbetsutskott och planutskott och lite informella samtal kring dessa.

På kvällen hade vi gruppmöte och vi började med ett besök på Stadsmissionen där dess  direktor Björn Wennerström talade om verksamheten och visade oss runt. En härlig inställning till människans förmåga som borde genomsyra lite mera av kommunens verksamhet, tycker jag.
Eftersom kommunfullmäktige är inställt diskuterade vi lite framtidsfrågor som vi ska arbeta med och vips, hade vi hållit på mycket längre ut på kvällen än vi brukar.

Ja, så här ser dagarna ut. På tisdagen skulle vi på både  ett extra kommunbolagsmöte och i Ksau ta beslut om Eldaren 6 som är en 7098 kvm stor markyta där det idag står magasinsbyggnader för hamnen.

Förslag till beslut:
"Kommunstyrelsen får köpa fastigheten Eldaren 6 av Kalmar Hamn AB på de villkor som framgår av köpekontraktet."
Problemet är att det inte fanns något köpekontrakt ! Men 11 miljoner kostar det förutom att man betalar med en framtida detaljplan och en "mängd schaktmassor".  Men i Kalmar fattar man utan invändningar beslut utan beslutsunderlag! Inte jag! Våra skattepengar! 

På onsdag kvällen var jag med goda vänner på OReilly's  Pub , En riktig Pub som jag inte varit på sen, jag tror det hette Molly Malone. Härlig miljö och riktig god fish and chips !

På torsdagen utbildning  juridik för kommunägda bolag på brofästet och därefter företagsbesök vilket alltid är lika roligt och nyttigt!

På fredagen en konferens om att synliggöra några  företag som växer och utvecklas. Goda exemplets
makt lockade 400 personer från alla samhällets delar, men flest företagare förstås.
Det blir ett återkommande arrangemang och ett steg på vägen där hela regionen måste kraftsamla om vi ska dra nytta av vårt Kalmarsund  och den potential som också Kalmar kommun har.

Det är ju knappt man vågar säga det,  men på fredagkvällen satt jag med länets valledning i telefonmöte. Så kan det bli ibland när vi alla har fulla kalendrar i veckorna.
Dagtid blir svårt då de flesta i vårt parti har arbeten och sköter sina uppdrag som fritidspolitiker.

Helgen har däremot varit skön med möjlighet att vara ute i solen och leta de första vitsipporna. Såg också en jättebra film "hotellet" på Filmstudion på Sagabiografen.
Jag är imponerad av hur styrelsen  lyckas fylla denna biograf med sina val av så många kvalitetsfilmer.

Åter till politiken. Varför är jag så intresserad av företagen då?
Jo det är de som är en stor del av  grunden för vår välfärd. Och kan vi riva några hinder för företagande så ska vi göra det.
Däremot ska kommunen skilja på vad kommunen ska jobba med och själva företagandet som jag tror företagare är bäst på.

Ur Dagens eko i veckan
"Det går tungt ekonomiskt för de stora idrottsarenor som byggts på 2000-talet visar en granskning som Ekot gjort. Hårdast drabbas Sveriges kommuner som får lägga ut över 400 miljoner kronor per år för att täcka underskotten."
.

I Kalmar har skattebetalarna förutom borgens åtagandet, redan betalat 28 miljoner  och en parkeringsplats för tusen bilar att användas några gånger om året. Dessa kostnader går ut över ungdomsidrotten bl.a.  friidrotten som tränar i lokaler där det regnar in sedan flera år tillbaka

I centrala Kalmar, där det nu är tredje valåret man utlovat ett parkeringshus, har  alla insett att de inte får se ett parkeringshus i år heller. Alla centrumledare som kommit och gått har gjort undersökningar  om vad invånarna vill, och de flesta svaren är "fler parkeringsplatser". Fel svar i Kalmar.  Man kommer att  fråga tills svaren blir de socialdemokraterna  vill. Om svaret blir att P-platserna nu räcker.
Vilka slutsatser drar vi då av det!!!!

Då den rödgröna majoriteten och centern år 2006 sade nej till Folkpartiets och sen även företagens  förslag om P-hus i Gesällen, lade de grunden för de tomma butikslokaler vi idag ser i centrum!
Det är sådan misstag som inte går att rätta till i efterhand.

Därför behöver Kalmar en bättre ledning!


 

Inga kommentarer: