fredag, maj 02, 2014

Har vintern rasat ut?

Nu har vintern rasat ut och vi tar avstamp för våren och  sommaren!
Idag blåste det dock kalla vindar på stortorget när Sverigedemokraterna talade där. Jag föredrar ändå ett demokratiskt land där även valda rasister tvingas ut i ljuset istället för ett samhälle med tystnad och diktatur. Även här är det mer kunskap som behövs!
 
I Ukraina har snart informationskriget lyckats.
Att "oidentifierbara" grupper eller trupper tar över media och myndighetsbyggnader hus för hus, verkar just nu väldigt effektivt.
När ingen , inte ens polisen vet vilken sida kollegerna står på, är det inte lätt att göra motstånd.
Nu kan Ryssland ta över mikrofonerna och skapa berättelsen som människor vill höra.

Så bra det var i Ryssland förr  när ingen var arbetslös. 
Men det var en jobbpolitik som inte tålde några öppna gränser. Den tålde inte heller någon med andra åsikter. Sovjetunionen minns många nu som en "tid med lugn och ordning".
Men man höll människor under kontroll med avlyssning och bevakning från nära och kära. Detta minns människorna som prövat en riktig demokrati.
 
Igår stod Putin på Röda torget och tog emot paraden och folkets beundran. Han vill utstråla ledarskap men han blir rädd när barnen gillar Karlsson på taket som förebild. Bus är inget för en diktator, även om han tydligen gillade Astrid Lindgren. Eller ingick det i hans strategi?
Förbjuder han  Astrid Lindgrens omtyckta bok i Ryssland? Är det en test på vad befolkningen tål?
 
För några år tyckte vi att Ryssland höll på att bli en demokrati, även om vi alla sett Putins maktambitioner. Det som är så kusligt är att vi nu sitter här igen och ser denna gång på TV hur historien verkar upprepa sig. Stomaktsambitioner.
Vi påminns i dessa dagar om varför EU bildades. Vi vill inte överraskas igen!
Nu måste vi alla som vill stärka demokratin hålla ihop, och alla måste börja på sin egen hemmaplan.
 
Hur bekämpar vi de som med demokratins hjälp hotar vår demokrati?
 
 
 
  

 

Inga kommentarer: