tisdag, maj 27, 2014

Nu höjer vi ambitionsnivån inför år 2019!

Valet till Europaparlamentet är över, och fortfarande räknas det röster.
Personröstningen kan få en stor betydelse i detta val och det finns säkert kandidater som sitter och biter på naglarna just nu.
Att kandidera är ett riktigt maratonlopp, nej ett cykellopp kan man säga, för det krävs verkligen ett helt team runt en person för att nå framgång. Men i politiken är det dessutom viktigast att ha en politik som är angelägen för väljarna och en politik som partiet och medlemmarna (teamet) kan engageras kring.

I år stod verkligen valet mellan öppenhet och protektionism. 
mellan rädsla och framtidstro. Mellan vidsynthet och intolerans.
EU måste klara  dessa vägval och samtidigt klara freden, klimatutmaningen och mänskliga rättigheter. Våra länder är inte impregnerade mot krig och fattigdom.

Jag är glad att jag tillhör ett parti som stått upp för ett starkt Europa och som kan ta upp  kampen på dessa områden.

Misstron till politiska etablissemanget, protektionismen och främlingsfientligheten tog ett steg framåt i detta val. Det är oroande!
En  åklagare berättade en gång att Europas ekonomiska kris kunde var löst om korruptionen avskaffades.
Korruptionen är en tumör som växer först osynligt och förtär samhället, antingen synligt och våldsamt eller långsamt, långsamt.
Kommer inte behandlingen i tid är skadan skedd.

Louise Brown, har författat boken  "Den skenhelige svensken- korruption utan konsekvenser"
Jag vet att Kalmar omnämns i denna bok och jag ska läsa den, när jag kan ta det lite lugnare. 

Bara i Sverige som är ganska förskonat, bedöms vardagskorruptionen  kosta 9 miljarder om året. Vi blir lika förvånade varje gång den upptäcks, och jag kan bli lika förvånad hur fort dessa skandaler, eller stöld från skattebetalarna glöms bort. Favorisering och korruption försvårar konkurrensen och försämrar näringslivets förutsättningar att verka på lika villkor.
Men allra värst är kanske den misstro och förtroendeklyfta korruptionen bidrar till  i samhället.
Den misstron har i alla länder gett sig uttryck i årets val till Europaparlamentet.

Nu behövs liberala krafter mer än någonsin i Europaparlamentet! Och media måste bli bättre på att rapportera från EU som faktiskt är en del av vårt globala samhälle. 

Tack till alla som gjort det möjligt att skicka två engagerade liberaler till Europaparlamentet!
I skrivandets stund har Folkpartiet  passerat tio procent. Marit Paulsen och och Cecilia Wikström är etta och tvåa och vår egen Sofie Bergman som kandiderat för första gången, gör ett riktigt starkt val.

Och grattis till vår EU-minister Birgitta Ohlsson som nått sin  och vår föresats att öka valdeltagandet till över  50 %   i Sverige.

Nu höjer vi ambitionsnivån inför valet till Europaparlamentet år 2019!
 

 

Inga kommentarer: