tisdag, mars 18, 2008

Kalmar är värt en riktig energikick!

Det är verkligen med dubbla känslor och stor vånda man beslutar över ett av Kalmar stads finaste ytor. Men som med så mycket annat i Kalmar kommun, så är det tillfälligheter som styr.
Dessa attraktiva områden har använts till parkeringsytor i alla år, och eftersom det inte funnits någon politisk vilja (utom i samband med valen) att ta tag i P-frågorna, har inte kommunen haft någon strategi för området.

Då kommer det en uppstickare vid namn KärnhemAB och presenterar en idé om Word Trade Center och en etablering i Kalmar. Idén är ju att andra investerar och Kärnhem är kreatören som får allt att hända. Detta känns onaturligt likt en annan jätteetablering i Kalmar, därav våndan!

Samtidigt utlovas parkeringsplatser och just nu behövs det en energikick till stadskärnan.

Konkurrens från stora etableringar med god tillgång till parkeringsplatser har skapat stor oro hos alla, och många företagare trodde nog att kommunen skulle ordna de där P-platserna.
Istället kommer kommunen med förslag om höjda P-avgifter! Jätte smart! Precis vad handeln behövde här i centrum?!
Varför gör man så? Jo man ska se om man inte kan mota ut någon mer förutom de som redan valt en annan handel. Man var nämligen inte nöjd med att parkeringsutredningen visade att det i en snar framtid fattas 650 platser. Om några fler väljer en annan handel eller en annan stad, så kommer ju statistiken att ge dem rätt. Bilarna till centrum har minskat. Vad som också minskar då är kunderna och därmed handeln och därmed företagen och centrum dör sakta. Men Johans allierade som är mot P-hus fick rätt. Bilarna i centrum minskade.
Jag är egentligen inte emot P-avgifter, men man kan inte både försämra servisen och höja priset samtidigt. Det är fel ordning.
Därför tar jag denna möjlighet till etablering för att centrum ska få fler parkeringar och en större attraktionskkraft.
Det är ju både synd och skam att kalmar som är en sådan pärla och har en sån potential,
inte kan ta emot alla som nu besöker stadens olika handelsområden.
Jag tycker att avtalet hade en lite otydlig skrivning om befintligt behov av parkering och
därav nedanstående protokollsanteckning. I övrigt vet jag att alla har bemödat sig om att ha så många säkerheter som det går i avtalet.
Men nu ska beslutet gå sin demokratiska väg till kommunfullmäktige och det kan hända mycket på den vägen..


Protokollsanteckning

"Folkpartiet liberalerna skall på alla sätt medverka till att etableringen, och de olika besluten som följer med ett samverkansavtal, stärker Kalmars attraktionskraft och
erbjuder nya möjligheter för företagare och övriga invånare.
Parkeringsutredningen pekade år 2007 på ett stort parkeringsbehov och bristen på parkeringsplatser utgör redan idag ett hinder för utvecklingen i stadskärnan.
Resultatet från denna parkeringsutredning skall ange det befintliga behov, som avses i avtalet, och det behov som finns det datum då samverkansavtalet undertecknas.

Detta värdefulla område skall exploateras varsamt, och vi vill framhålla vikten av, att området närmast Fredriksskanskanalen ska vara tillgängligt för allmänheten även i framtiden."

Inga kommentarer: