tisdag, mars 04, 2008

Rättvist - för vem?

Vem vill inte ha en rättvis handel. En handel där de fattiga bönderna i de fattigaste länderna kan skapa sig en egen försörjning och få råd med barnens skolgång och påverka sin framtid.
Det är därför jag som liberal arbetar för en ökad frihandel i världen.
Idag fanns ett förslag till Kommunstyrelsens arbetsutskott om att Kalmar ska ansöka att bli en Fairtrade city.

Finns det vetenskapligt stöd för Fairtrades sätt att styra marknaden? Nej.
Risken är stor att man låser fast fattiga människor i en konstgjord produktion och att de små företagare som inte klarar av att betala avgiften till Fairtrade slås ut.


Vad jag vet är att Fairtrade är ett företag som vill tjäna pengar. Fairtrade får licensintäkter från de företag som säljer rättvisemärkt, men även från ägarna Svenska kyrkan och LO.
Även jordbruksdepartementet har bidragit till kampanjarbetet. Fairtrade har alltså varit skickliga på att marknadsföra sig.
I Kalmar fick de tillgång till kommunens sändlista för att ordna ett informationsmöte. Det är nog inte alla företag som lyckas lobba sig fram till det.

Nu återremitterades ärendet för komplettering och jag hoppas att slutsatsen blir en annan när förslaget väl ska behandlas. Vi borde istället göra Kalmar kommun till frihandelszon.


Styr vi politiker handeln på detta sätt, riskerar fattiga länder och fattiga bönder att aldrig se en reell utveckling på världsmarknaden. De förblir beroende.
Däremot har vi som opinionsbildare en viktig roll i att uppmärksamma människor på vilka val som finns, och vad de innebär. Men jag tror på den enskildes vilja och förmåga att välja både rätt och vist.

Inga kommentarer: