onsdag, mars 19, 2008

Vem är det som sviktar?

Hela den kommunala organisationen kom på tå för att klara IKEA och gjorde det också med bravur. Sen dess har man stått kvar på tå för flera stora projekt. I IKEAS spår följde företagsamheten i området och jag blev nog gladast av alla när det visade sig att en privat entreprenör vill bygga en Arena i samarbete med Kalmar FF. Arenan skulle klämmas in med skohorn i detta expansiva område men så ville aktörerna ha det.
Kommunfullmäktige ökade sitt åtagande för arenaprojektet till 5,8 miljoner i 25 år med indexuppräkning.
Dessutom bekostar kommunen infrastruktur för 45 miljoner och träningsplaner för 24 miljoner.
Man blir ju lite förvånad, med all den erfarenhet som finns hos aktörerna, att de nu, efter två år, helt plötsligt upptäcker att man inte har förutsättningar att få låna. Är det förstahandsvalet i Kalmar att vända sig till kommunen när något går en emot? Gladast blir också mest besviken.

Konstigt nog låter det också som om det är kommunfullmäktige som sviktat eller har hoppat av en uppgörelse. Vad jag vet så står alla partier kvar vid de kostnader som man har beslutat om.

Nu, bara lägger man det på kommunens bord och det är bråttom, för annars….
Då hoppas jag bara att olika ultimatum inte är riktade mot kommunen, utan till de aktörer som bestämt var och hur de vill bygga en arena i Kalmar, och är de som ska ta hem vinsterna. Kommunen satsar ca 200 miljoner för Arenan. Det ett stort åtagande och redan en stor risk för en kommun som ska spara 75 miljoner bara för att komma i någorlunda ekonomisk balans nästa år.

Inga kommentarer: