onsdag, mars 26, 2008

Mona kastar sten i glasbur !

Vad gjorde sossarna utan facket? Att tappa makten i val och ändå genom Rörelsen ha så mycket politiskt inflytande är ju en lysande affärsidé, om det nu inte vore för den demokratiska aspekten på det hela. Fackliga medlemmar får betalar sossarnas valrörelse och arrangerar ”fackliga ” möten på arbetsplatserna, dit inget annat politiskt parti kan få valtala.

Men då måste man ge något igen….
På DN debatt bildar Ylva Thörn och Mona Sahlin gemensam plattform inför nästa val.
Det behövdes en tid i opposition för att hon skulle inse hur den offentliga sektorn har drabbats
under alla år av socialdemokratiskt styre. ”Vi riktar kritik mot trögheten i att utveckla kreativitet, flexibilitet och eget inflytande”. Det är alltså kommuner och landsting hon riktar kritik mot.

Nu är det ju så att de flesta kommuner och landsting har också varit styrda av sossarna under massor av år. Vi har i Fp lagt en mängd förslag för att göra välfärdssektorn mera attraktiv för
personalen. Senast nu till kommunfullmäktige på måndag har vi en motion om att konkurrensutsätta 2% av den kommunala verksamheten varje år. Vad tror ni hände när förslaget kom i kommunstyrelsen. Jo, vulgärdebatten gick igång ”och vi slår ner på personalen som sliter och släpar”. Jag är själv narkossjuksköterska och vet hur vi sliter och släpar i offentlig sektor. Dessutom betyder ju konkurrensutsättning att kommunen väljs om kommunen är det bästa alternativet. För det viktigaste är att det erbjuds alternativ.

Men vad man inte nämner är valfriheten för den som ska erbjudas själva välfärden. Hon avfärdar direkt de gamla som oförmögna att göra egna val.
Barnens föräldrar eller de gamla som vill välja vem som ska gå in i det egna hemmet och sköta om dem ska väl få göra det, men man måste inte! Det är ju de gamla som har betalat till välfärden under ett helt liv. Det minsta man då kan begära är väl att för ”sin peng” få välja utförare.

I artikeln varnar de för meddelarfriheten som saknas i de privata alternativen. Jag tycker tystnaden är ett problem, både i offentlig och privat verksamhet. Men det är ju också så att kommuner och landsting kan skriva in vilka regler de vill för verksamheterna innan upphandling. Men då måste ju också de rätta sig efter reglerna.

Artikeln är tre sidor smutskastning av just den flexibilitet, eget inflytande och kreativitet som de efterfrågar i samma artikel! Jag tyckte Mona hade en artikel om att värna småföretagarna för ett tag sedan. Just kvinnliga småföretagare ville hon stödja, men här smutskastar hon dem!

Gemensamt för alla förslagen hittills är att hon inte har finansierat ett enda!

Inga kommentarer: