fredag, mars 28, 2008

insändaren som försvann....

Jag skickade den 20 mars in nedanstående svar till Barometerns insändarsida. Jag trodde att svar hade förtur, men nu ger jag upp. Min insändare är väldigt aktuell eftersom vi ska besluta om våra olika förslag till ägardirektiv på kommunfullmäktiges sammanträde på måndag.
Nu finns de kommunala bolagen och då ska vi engagera oss som företrädare för ägarna.


Våga ta steget fullt ut!

Krister Örnfjäder ( insändare Barometern 20 mars ) har svårt att förstå varför politiker inte ska bedriva bolag när de går så bra. Jag kan säga att finns få bra tillfälle för socialdemokraterna att sälja både statliga och kommunala bolag. Antingen går de för bra, eller går de för dåligt för att sälja.
Vissa verksamheter är svåra att hitta andra driftsformer för i ett övergångsskede. Ett sådant är när kommunen måste ta över kommunikationer och infrastruktur från staten.

Men generellt sett så verkar kommuner och aktiebolag under olika lagar och en sammanblandning riskerar att skada såväl kommunerna som näringslivets utveckling.
För de anställda i verksamheterna är det kanske ingen större skillnad men för styrelseledamöter och skattebetalare är förutsättningarna väsensskilda.
I de kommunala bolagen är det alltid skattebetalarna som tar risken, oavsett vem som är styrelseledamot.

Jag möttes av alla socialdemokraternas kända argument, när Folkpartiet liberalerna ville sälja Salvebolaget. För säkerhets skull måste sägas att vi understödde verksamheten vid slottet men vi röstade konsekvent emot och reserverade oss mot Salve vid dämmet och bolagsbildningen. Johan Persson pläderade för extra pengar till Salve in i det sista, trots glädjekalkyler, som även Fp:s representant i styrelsen varnade för. När man säljer verksamheten är skulden för skattebetalarna 20 miljoner.

Socialdemokraternas agerande under senaste tiden är ett indirekt erkännande till Folkpartiet liberalernas bedömning att det är företagare skall sköta företagandet och politiker ska sköta politiken. Socialdemokraterna har på flera områden valt att sätta in företagare på styrelseposterna.
Jag tror också att företagare är bäst på att driva företag och varför då inte göra som Folkpartiet liberalerna föreslagit! När man styr med egen risk och i konkurrens med andra företag blir både verksamheten och ansvaret tydligare. Ta steget fullt ut och låt företagare driva företagen!

Inger Hilmansson
Folkpartiet liberalerna

Inga kommentarer: