fredag, maj 23, 2008

Akademisk högtid-inte bara en ceremoni

I dag är det Akademisk högtid vid Högskolan i Kalmar.
För några blir dagen en milstolpe på vägen till en forskarkarriär, och för några innebär det ytterligare ett steg i en yrkeskarriär. För Sverige och Kalmar innebär det ett viktigt bidrag till den samlade kunskap som är grunden för hela samhällsbygget.

För oss som lever här har Högskolan gjort skillnad på många sätt. Att ha kompetensen på nära håll är bra för företagandet, och samarbetet dem emellan kan förbättras ytterligare.
Att få inflöde av unga människor har sakta men säkert öppnat Kalmarborna för nya intryck och förhoppningsvis ska nyfikenheten också leda till kunskap som slår hål på de värsta fördomarna som vi alla bär på.
Har Kalmar tagit vara på förutsättningarna med Högskolan?
Ett tag kändes det som om S-regeringens mål var att fylla Högskolorna med arbetslösa, för att förbättra den arbetslöshetsstatistik som inte ville ge med sig. Tursamt nog hann vi byta regering innan högskolan blev ett regionalpolitiskt instrument och en AMS-filial.

Nu är det kvalitet som gäller och regeringen har signalerat att universiteten måste kunna konkurrera på en internationell marknad.
Därför har Växjö och Kalmars Högskola nu för avsikt att bilda ett Linnéuniversitet genom en fusion, och det är bra.
Regeringen har genom forsknings-och utbildningsminister Lars Lejonborg välsignat fusionen med 10 extra miljoner och det ska vi tacka för!

Men Kalmar kan inte slå sig till ro med det utan måste arbeta än mer med sin kvalitetsutveckling. Så även om det aldrig varit så många disputerande doktorer så är inte det det viktiga. Att ”göra det” i Kalmar ska i framtiden bli status om vi ska kunna konkurrera internationellt. Men först måste ”vi” bli bäst i Sverige!

För det kan vi också skjuta några extra salut på den akademiska högtiden!

Inga kommentarer: