torsdag, maj 29, 2008

Ta inte bollen från de som ska spela!

Vi har under denna period haft en mängd beslut som fått en märklig beslutsprocess.
Men när så många kommunalråd vill ha sina egna små profilområden, blir det en stor politisk överbyggnad där vanliga, men viktiga rutinärenden kan bli väldigt styvmoderligt behandlade.

Det kan ju vara bristande överblick, för jag hoppas att det inte är taktik för att göra oppositionen maktlös.

Att få beslutsunderlag väldigt sent ger ju ett övertag för den som redan vet hur förslaget ser ut. Den som vill visa invånarna att det finns andra alternativ, ses ju bara som grus i maskineriet, eller något som försenar en process som redan bestämts i partiet "Kalmarandan"pKa. Jag ser verkligen samförståndslösningar som en framgång i det politiska arbetet, men då ska det vara samförstånd. Det innebär att båda får flytta sina positioner lite eller att det ibland kan komma fram något helt nytt som man kan enas om.

Och när man enats om något ska man hålla fast vid det.

Tyvärr har det inte varit så här i Kalmar.
När det gäller Salve fick fullmäktige aldrig vara med om besluten, (inte alltid styrelsen heller, har det nu visat sig) bara om betalningen av ökade kostnader. Samma sak med Konstmuseet.

Om Arenan har vi ett beslut.
Alla är ense om att det var det budet som gällde och nu skulle arenabolaget sköta sig själv. De har därefter anpassat allt efter egna önskemål och kommunen har förstås inte haft någon insyn eller försökt att politiskt påverka besluten som lett fram till nuvarande utformning och kostnader. Just för att det inte skulle förändra kommunens betalningsansvar.



Trots att vi var eniga har ändå socialdemokraterna nu tagit över hela ärendet och vi får läsa i tidningen att FF sitter på läktarplats. Johan Persson anlitade direkt experthjälp för att komma runt kommuners möjlighet att stödja ett enskilt företag.Det finns en ovana i Kalmar vid privata initiativ och vänstermajoriteten brukar ju vilja ha in det mesta under kommunens paraply. Det är ju lättare att driva företag när det är andras pengar man riskerar.

Nu sitter även oppositionen på läktarplats, så då är det väl socialdemokraterna (eller pKa) och Sveafastigheter som spelar bollen.
För mig är det obegripligt att rutinerade företagare kan hålla på i två år och planera ett 200-miljoners bygge utan att ha säkrat finansieringen! Vi har ju redan ett bygge i Snurrom som står halvklart av samma anledning. Jag hoppas att det är obegripligt även för de flesta företagare, annars måste jag ha missat något väsentligt.

Inga kommentarer: