onsdag, maj 07, 2008

Vi mår bra av att kunna påverka!

Att hästar och hundar behöver sällskap tar alla för självklart, men när det gäller människor finns det inte lika tydliga regler.
Kan det bero på att det är mycket lättare att pådyvla enskilda personer regler som kostar pengar, än att sköta sina egna domäner. För det är klart att tid är pengar, även för den enskilde med hund eller häst.

Det bästa vore så klart att personalen själv kunde utveckla liknande regler för de gamla.
En forskningsrapport som presenterades idag visar att produktiviteten ökar i verksamheter där man bestämt att lägga ner eller flytta verksamheten. En förklaring var att cheferna inte längre var så intresserade av att styra över produktionen, och se, då gick det plötsligt bättre!
Tänk så mycket roligare att arbeta och påverka sitt arbete själv, och dessutom utan att ha en nedläggning som väntar
Färre chefer och mindre detaljstyrning, och bättre effektivitet. Det är väl värt ett försök!

I DN debatt skriver före detta landstingdirektörer att vi måste lägga mera krut på vår egen ålderdom. Det tycker jag också, men inte för att äldrevården befaras bli allt sämre, utan för att de flesta äldre är fullt kapabla att bestämma över sitt eget liv långt upp i åren. Ingen vill omyndigförklaras på grund av ålder. Fler arbetade timmar är nödvändigt för attvår generation ska få in tillräckligt med pengar under den förhållandevis korta tid av ett liv som vi arbetar.
Självklart blir det lättare att jobba längre med ett ökat inflytande både på jobbet och i hemmet.

Inga kommentarer: