fredag, maj 16, 2008

För lite och för sent....

Redan efter valet 2002 lade socialdemokraterna fram ett kraftigt sparpaket. Ett kortsiktigt sparande utan konsekvensanalys som personalen med stor ansträngning, men snabba lösningar genomförde. Men knappt ifatt ekonomiskt, basunerade de ut ett idrottspaket på 150 000 miljoner inför valet 2006. Med lånade pengar!
För socialdemokraterna har retoriken varit viktigare än det långsiktiga verkliga arbetet.
Detta gäller både Kalmar kommun och Sverige. Tyvärr var retoriken så lysande inför valet 2006 att Kalmarborna valde den politik vi nu får ta konsekvenserna av. Vill vuxna människor bara höra sagor?

Inför varje val har arbetsmarknadsåtgärderna från S- regeringen maximerats och människor har stuvats om som siffror i statistiken med hjälp av riktade åtgärder. Inför valet 2006 maximerades statsbidragen så att ekonomin skulle verka god, trots att jag i debatten varnade för en skattehöjning, förnekades detta bestämt. Även efter valet 2006 gick socialdemokraterna ut med ett kraftigt sparpaket under pågående budgetår och förannonserade också en eventuell skattehöjning.

Utan någon grund eller strategi för hur det ska gå till har vänstermajoriteten skrivit in ett övergripande mål om en ökning med 1000 invånare per år.
Att prata upp befolkningstalen har naturligtvis inte gått och har heller inte påverkat befolkningstalen i Kalmar och en befolkningsökning har inte varit längre bort än nu. Ju högre mål socialdemokraterna ställer upp, desto lägre måluppfyllelse.

För lite och för sent för att dra nytta av högkonjunkturen, kan man säga om byggandet av bostäder i Kalmar. Det, tillsammans med attityderna i samhället är viktiga förutsättningar för att människor ska stanna kvar. Arbetslösheten är nu den historiskt lägsta i Kalmar och med den borgerliga regeringens politik sysselsättningsökningen för ungdomar är den starkaste som uppmätts i Sverige sedan mätningarna började. Det var mycket prat och lite verkstad med S och nu är det mycket verkstad, men det kunde gärna varit lite mera prat från alliansen.

Inga kommentarer: