söndag, juni 15, 2008

Folket mot etablissemanget....

Filmen "Pianisten" gick på TV i går kväll. Har sett filmen tidigare, men grymheterna är lika obegripliga och vidriga i reprisen. Men jag påminns om hur många människor det var som riskerade sina liv och sin ställning för att hjälpa och inge hopp. Jag påminns också om varför EU bildades och försöker att vara effektivt även med 27 medlemsländer.

Det gamla fördraget är lappat och lagat, men ursprungligen gjort för fem länder. När människor i Irland tillfrågades inför omröstningen svarar många att de ska rösta JA till fortsatt fred och frihet i Europa.
Många som röstade NEJ har naturligtvis sina egna bevekelsegrunder, men att många bara vill rösta tvärtemot etablissemanget, är ju ett misstroende mot det demokratiska systemet .
Jag tillhör det politiska systemet, men känner mig absolut inte som en del av etablissemanget!
Det är epitet som borde benas ut och förklaras. Få engagerar sig politiskt och förändra det de tycker är fel! Tror de att de därmed kommer att tillhöra etablissemanget, vad det nu är för något???
EU förlorade i kvartsfinalen om Lissabonfördraget. För mig som tror att EU måste fördjupa och strukturera sitt samarbete på ett bättre sätt, känns detta tungt, även efter ett par dagars eftertanke. Säkert tycker många svenskar att det var värre med målet mot Sverige i sista matchminuten.

Sverige har ställt sig utanför EURO-samarbetet men alltfler svenskar har inställningen att vi bör använda vårt medlemsskap på ett mera konstruktivt sätt än idag. Då Sverige hade ordförandeskapet i EU försökte alla de borgerliga partierna att sluta upp bakom socialdemokraternas program och visa ett handlingskraftigt Sverige. Jag hoppas att den nuvarande oppositionen försöker tänka lite större även när Sverige nu ska ha ordförandeskapet. Hittills har ju socialdemokraterna viftat med en del pinnar att sätta i hjulen, och det är illa nog. De legitimerar på så vis alla de krafter som anser att de är gatans parlament och vill stå utanför det demokratiska system vi andra försöker värna.

Man kan inte bortse ifrån att Irland, som har utvecklats framgångsrikt just på grund av sitt medlemsskap i EU, sade nej till ett fördrag där inte alla delar föll dem på läppen.
En kompromiss mellan 27 länder innehåller ju en mängd hänsyn, och inget land har fått sitt idealavtal.

Vi diskuterar EU alldeles för lite och det gör att låga kunskaper om EU lätt gör att myter fäller fakta. Jag har efterfrågat mera kunskap i de kommunala relationerna till EU, eftersom jag ofta hör att "det har EU bestämt", även när det inte är beslutat i EU. Dessutom är "EU" eller "Bryssel" det europaparlament som vi själva valt och som vi ska välja igen om ett år. Vi har nu även en majoritetsregering med ministrar som företräder majoriteten av folket.

På tal om vår regering kan man ju nu även undra om mitt eget kära parti slirat till lite.
Varför börjar man tjata om NATO nu!
Alla vet ju att vi vill ansluta Sverige även formellt till NATO. I praktiken är vi ju redan med och både vi och sossarna räknar med att vi får hjälp från NATO i händelse av ändrad hotbild.
Det är väl jättebra att man nu även ska kunna använda alla de officerare och andra som man utbildar i försvaret. Tänk att man kan "jobba" och utbilda andra inför krigsinsatser men vägra delta när det kommer till verklig praktik och skarpt läge. Sverige är fantastiskt! Så kära Fp, koncentrera er på att få ett fungerande svenskt försvar, för annars kanske inte NATO ens är intresserat.

Inga kommentarer: