tisdag, juni 17, 2008

Lätt fånget - lätt förgånget…

Majoriteten i Kalmar jobbar hårt för att slösa bort de pengar som regeringens arbetslinje drar in till kommunen!

För första gången sedan 1993 är Sveriges statsskuld mindre än 1000 miljarder. Det är den lägsta statsskulden sedan 1978, då skuldkvoten var 30 procent. Det innebär mindre räntekostnader som nu kan användas till de sämst ställda pensionärerna.

En åldrande befolkning i hela västvärlden kräver en god ekonomi men förstås också nya lösningar för att hantera gamla problem.
Vi är alltså inte alls unika men kanske lite före de övriga länderna där många som borde varit gamla nu, dog i världskrigen. Alla högindustrialiserade ekonomier åldras liksom även de flesta utvecklingsländer. En mängd anpassningar måste vidtas som kräver ändrade attityder och förväntningar på den egna insatsen. Antalet arbetade timmar måste öka genom att många är friska och kan jobba längre upp i åren. Vi kan också kompensera genom att importera yngre arbetskraft eller stimulera ett ökat barnafödande.

Grovt räknat studerar vi till vi blir trettio och jobbar sen i trettio år för att vara pensionärer i trettio år. Det förstår ju var och en att det trettio åren vi arbetar inte räcker till för att försörja en stadigt ökande äldre befolkning. Nu är det ju ett positivt problem att vi blir äldre och vi som är förtroendevalda måste gå in i det här med öppna ögon. Det positiva är att alla kan få förmånen att bli gamla, och vill då fortfarande vara individer och inte några omyndigförklarade barn.

Därför blir jag orolig när jag hör socialdemokraterna debattera Kalmar kommuns budget.
Något mera oansvarigt, luddigt och ofinansierat för att använda Bertil Dahls ord, får man leta efter i en kriskommun. Majoriteten gjorde precis tvärtemot vad Sveriges Kommuner - och Landsting konsulter rådde dem att göra.
De skiljer inte på att det går bra för näringslivet i Kalmar (som går bra på grund av att förutsättningarna är bättre totalt sett) och på Kalmars försummade ekonomi.
Nu när skattemiljonerna rinner in i Kalmar kommun och kommunen slipper betala den tredje sjuklöneveckan får ju Kalmar mera pengar att röra sig med.

Sparar majoriteten då?
Nej de trollar för att slippa betala de kostnader som faktiskt uppstår i en kommun över en konjunkturcykel.
Det är så att man börjar misströsta om det gemensamma sparpaket vi tagit. Fp hade lagt en mera ansvarsfull budget där vi sparar i toppen, men satsar på kärnverksamheten.
2009 års budget i Kalmar gav inget hopp om en stabil ekonomi framöver.

Vi skulle kunna slå vad om prognosen håller över delårsbokslutet.

Inga kommentarer: