torsdag, juni 19, 2008

men först en glad midsommar!

Lite kul att höra nyhetern i morse då en fotbollsreporter som tillfrågas om Sveriges förlust mot Ryssland. Men Sverige har de bästa reportrarna med de bästa kläderna och det bästa humöret säger han. "de kommer att sakna de svenska supportrarna här" säger han förnöjt!

Då går mina tankar direkt till Kjell Albin Abrahamssons tal på stortorget i Kalmar på nationaldagen. Han talade om schlagerfestivalen och med vilken självgodhet man rapporterade om Sverige som en självklar favorit. Det var också den bild som förmedlades hem till oss.

Det är inte konstigt att EU blivit så impopulärt i Sverige. Där jämförs vi ju med verlikga tal och hamnar inte alltid överst. Det är bra med riktiga jämförelser för där kan vi verligen färbättra oss.



Så till diskussionen om detaljplaner som delades vid Rifatomten.

Arla och även kommunens beredskapsenhet hade synpunkter på planerna för polishuset och övrig expansion i området. Det fanns även en stor oro hos de boende i Oxhagen för en försämrad boendemiljö.

Vad gör vänstermajoriteten då? Försöker de inleda en dialog med de berörda? Försöker man hitta andra lösningar för parterna?

Nej, de delar detaljplanen för nytt polishus så att sakägarna blir färre. Människors möjlighet att överklaga begränsas för att ärendet ska behandlas snabbt.


Har idag fått ett besked från samhällsbyggnadskontoret att samtal pågår sedan en tid, och det belyser den brist på information som vi förtroendevalda i den högsta ledningen har.
Jag ställer en hel del frågor och Fp har till nästa arbetsutskott blivit lovade en rapport om Fanerdun och om utredningarna som beslutats i sparpaketet. Jag tycker inte att man ska behöva ställa frågor om allt, för agendan skulle ju ge utrymme för korta rapporter om det som pågår.

Åter till dagens fråga.
En tid före beslutet om den delade detaljplanen för polishuset, meddelade den dåvarande regeringen, att man gärna ville ha fängelse och häkte i Kalmar. Eftersom detta inte ansågs möjligt inom befintlig detaljplan ville Folkpartiet liberalerna återremittera ärendet för att man verkligen skulle få en optimal lösning som höll över lång tid.
Nedan följer vår reservation i kommunfullmäktige 28 augusti 2006:

Företrädarna för (fp) reserverar sig mot kommunfullmäktiges beslut och anför följande:
Som Folkpartiet liberalerna tidigare meddelat är polishusets läge inte optimalt. Sakägare i området efterfrågar och vi betonar vikten av en helhetslösning i stadsplaneringen.
Säkerhetsavstånd och infrastruktur för framtida verksamheter är ej belysta. Nu aktualiseras planer på ett nytt häkte och fängelse i Kalmar, vilket är mycket positivt. Folkpartiet liberalerna yrkar därför på en återremiss för att inför dessa nya etableringar, klara upp tidigare väckta och nyuppkomna frågeställningar, innan föreslagna detaljplan antas.


Det finns fortfarande så många frågor för området och nu har vi mycket mindre handlingsfrihet än vad vi hade då.Jag tycker nog än i dag att det varit bättre om vi tagit en runda till med detta ärende, men nu måste vi jobba med de förutsättningar vi har nu.

Men nu hoppas jag att alla som vill får hoppa "små grodorna " först på en
solig midsommarafton!

Inga kommentarer: