måndag, juni 02, 2008

Dubbelmoral var ordet!

Jan Björklund föreslår elitklasser för teoretiska ämnen, och vänstern går i taket.
I Sverige har det länge varit ok att testa sig in till ett musik- eller idrottsgymnasium. Tvärtom är det helt ok här att ge miljoner till elitfotbollen medan man planerar bort näridrottsplatser för barn och föräldrar. Att heja på den bästa idrottsprestationen är helt ok för dem, men att heja på och uppmuntra den som är bäst i matte är tabu. Tala om dubbelmoral!
Enligt vänstern ska skolan inte ens med betyg få visa hur det går för en elev. Detta har ju resulterat i att många barn lämnar skolan utan att ens kunna läsa och skriva. En missriktad välvilja har låtit eleverna gå vidare till nästa klass och nästa utan kunskap för att klara kommande nivå. Självklart blir skolan en pina för dessa elever.

För mig som liberal är det helt overkligt att en människa inte ska kunna få påverka sin egen framtid genom ett eget arbete. En elev ska med sin begåvning eller hårt arbete tillåtas gå snabbare fram och få än större utmaningar än idag. Det ska självklart ske inom den gemensamma finansieringen för risken är annars stor att endast begåvade och flitiga barn med rika föräldrar får utvecklas i snabbare takt.

I en skattefinanserad skola som tar hänsyn till olika begåvningar, kan ungdomar från skilda samhällsgrupper förenas och stimulera varandra utifrån ett gemensamt engagemang.
Jag ser det inte som ett hot utan som en möjlighet om Sverige i framtiden kan vinna några mästerskap i matematik eller historia!

Även elever i teoretiska ämnen behöver stimulans och motivation.
Som någon elev ungefär uttryckte det "att vara bra i idrott är populärt, men att vara bra i matte ger närmast töntstämpel".
Var det så vi ville att skolan skulle utvecklas? Tydligen vänstern som nu ställer sig på barrikaderna och talar om nedmontering och allt som för tankarna till misär.
Vänstern är i stora delar ansvariga för den nedmonterade skolan, som Jan Björklund nu försöker bygga upp igen. Men nu vill gärna Mona Sahlin vara med på tåget eftersom de inte har en egen skolpolitik och man kan hålla sig för skratt när t.o.m. Lars Ohly börjar tala om kunskapsskola.

Jag hoppas nu att eleverna i Kalmar inte ska bli lidande av att vänstern låst in sig i en föreställning om att det är ok med idrottsprestationer men inte med matteprestationer.
Jag hoppas verkligen att något gymnasium i Kalmar får vara med i försöket med elitklasser.

Inga kommentarer: