söndag, juni 29, 2008

Viktig konst och kunskap på slottet!

Inledde min semester med att se China Girl som är en del av utställningen "möt Kina" som finns på Kalmar slott. Gå och se den för det är en viktig påminnelse om vad som pågår i världen.
Det sker ju nu en fantastisk utveckling där fattiga länder tar stora språng mot en utveckling som vi tagit för given. I Sverige sattes också barn, som man inte ansåg sig ha råd att satsa på, att dö eller dödas så och även vi har haft barn i arbete under slavliknande förhållande.

För några år sedan försvann kinesiska flickor från svenska flyktingförläggningar. Ingen hade koll på dem. Vart tog dessa flickor vägen? China Girl berättar också om dessa flickor som föds, men som inte blir registrerade. De kan inte gå i skola, söka sjukvård eller andra myndigheter. De utnyttjas på alla sätt och kan inte klaga, för de finns inte.

Gränser öppnas och det är bra. Om några generationer har tillräckligt många överklassbarn från Kina läst på universitet i väst och sett andra värderingar. Men de kommer också att se att vissa värderingar lever längre än andra, t.ex. att utnyttja människor. Hade det inte funnits kunder så hade det inte funnits någon sexhandel, och kunderna har nog ofta läst på universitet, har familj och en snygg fasad och förfasar sig över den dåliga moralen i samhället.

Vi som lever här i Sverige har verkligen tagit vinstlotten i livets lotteri.
Men föråldrade normer och underutvecklade attityder lever och frodas även i vårt utvecklade samhälle.

Inga kommentarer: