fredag, augusti 22, 2008

grisen i säcken!

Kommer direkt från arbetsutskottet där nya omarbetade beslutsunderlag presenterades vid bordet.
Det känns som en strategi att vi inte ska hinna sätta oss in i frågorna.
Med nuvarande beslutsunderlag och med hänsyn till Kalmar kommuns dåliga ekonomi var ett avslagsyrkande det enda möjliga. Det är en alltför stor risk för kommunens skattebetalare.

En av parterna tyckte i tidningen idag att det tagit lång tid, mer än två år med förhandlingar.
men han sa också" så lång tid kanske det ska ta när det rör sig om 270 miljoner kronor.
Men i Kalmar kommun kan man inte vänta tills handlingar är klara och vi har ordinarie sammanträde. Här drar vi på oss en extra kostnad med ett extra kommunsammanträde idag.
Här har vi behandlat ett 100-miljonersbeslut utan att ha alla handlingar klara!
Min reservation får ni inklippt här:



yrkande om avslag
motivering/reservation

När en privat entreprenör åtog sig, att tillsammans med Kalmar FF bygga en ny Arena, såg vi
det som ett positivt genombrott och anser, med hänsyn till kommunens finansiella ställning, att ett privat engagemang är den bästa lösningen.
Vi står fast vid det avtal kommunen tecknade år 2007 och även de kommunala satsningarna på infrastruktur och träningsplaner. Nu är det avtalet brutet och majoriteten vill lägga risken på kommunens invånare. Dessutom krävs ett engångsbidrag (29 miljoner),som kommunen saknar finansiering för.
Det saknas konsekvensanalyser när det gäller ekonomi, juridik och framtida engagemang Beslutet fattas under ”förutsättning att” vissa villkor uppfylls. Folkpartiet liberalerna arbetar för att kommunen, där så är möjligt, skall ha full kontroll vid beslutstillfället, och därför skall övriga avtal som utgör ett underlag finnas i handlingarna.


Beslutet strider mot kommunens riktlinjer för borgensåtagande och i beslutsunderlaget saknas en finansieringsplan och en kreditriskprognos. Dessutom strider beslutet mot kommunens mål om självfinansiering av investeringar. Det finns inte heller någon utfästelse som utesluter ytterligare borgensåtagande eller kommunalt övertagande efter år 2010. Kalmar kommuns borgensåtagande är högt över rikssnittet , och bör minskas då de även utgör ett hinder för företagen i regionen.

Kalmars ekonomi är så svag att majoriteten så sent som i juni 2008, har tvingats skjuta på viktiga investeringar och kommunens verksamheter är under utredning för att skapa en ekonomi i balans. Folkpartiet liberalerna vill inte ytterligare äventyra kommunens ekonomi, och på så vis riskera en skattehöjning om några år.

Med den verklighet och med det beslutsunderlag som vi idag har, måste vi ifrån Folkpartiet liberalerna prioritera de kärnverksamheter, som redan fått investeringar senarelagda och som fått avstå viktiga reformer av ekonomiska skäl. Vi tror att våra mål om ökat invånarantal, valfrihet för den enskilde i en ekonomiskt välskött kommun bäst tillgodoses, om vi förmår att satsa på de viktiga verksamheter som ligger inom kommunens huvudsakliga ansvarsområde.


Inger Hilmansson
Folkpartiet liberalerna

Inga kommentarer: