tisdag, augusti 12, 2008

Varför har vi en barnchecklista i kommunen?

En motion om införande av kommunalt vårdnadsbidrag går rundgång i Kalmar kommun. Återremissernas tid är nog inte över ännu, för denna segslitna fråga.

Det är väl känt att detta inte har högsta prioritet inom Folkpartiet liberalerna.
Gärna fler alternativ till förskola, gärna en barnomsorgspeng som följer barnet.Men det måste handla om att stimulera yrkesarbete med en mera modern och valfrihetsinriktad familjepolitik. Den som arbetar betalar avgift för en barnomsorg och drar dessutom in skatt till kommunen. Ska skattepengar användas för att sköta sitt egna barn i hemmet? Jag tycker att med den inriktning som nu gjorts, kan vårdnadsbidraget prövas för de riktigt små barnen. Det är ju dem detta bidrag handlar om.

Folkpartiet har fört in en jämställdhetsbonus som jämte mamma/pappamånaden,
(som ju garanterar den andra föräldern en månad med barnet) kan stimulera att båda föräldrarna knyter ann på ett bättre sätt till sina barn.
Ett vårdnadsbidrag får för min del aldrig äventyra en god kvalitet i förskolan.
Ska ett vårdnadsbidrag införas måste initiativtagarna hitta reella besparingar
som inte inkräktar på annan viktig kärnverksamhet. Endast finansierade önskelistor tack!

Att vänstermajoriteten vill avfärda vårdnadsbidraget med att det inte är bra för barnen, är intressant. Ännu märkligare blir det när de inte vill använda den av kommunen antagna barnchecklistan för att bevisa detta. Det borde väl ligga i
deras intresse att använda barnchecklistan i just detta ärende, för att bevisa hur dåligt vårdnadsbidraget är för barnen. Men de visste redan att barn mådde dåligt av att vara hemma, så därför behövdes inte barnchecklistan denna gång! Så godtyckligt kanske vi inte ska använda de redskap vi själva beställt. Men så godtyckligt har det blivit i Kalmar kommun!

Inga kommentarer: