torsdag, augusti 28, 2008

Ett socialdemokratiskt skämt

Bifogar ett litet (skämtsamt) utdrag ur Socialdemokraterna, Vänsterpartiets och Miljöpartiets budget för 2009. ”I Kalmar ska invånarna ha god insyn i beslutsfattandet. Var och en ska känna att det är möjligt att påverka och förändra. (s 8, ”Prioriterade områden”)


En hand upp för den som hann sätta sig in i ärendet om arenan! Vem hade hunnit påverka och förändra ett beslutsunderlag som inte ens var fullständigt på sammanträdesdagens morgon?
Vissa tycker det är obehagligt när vi förtroendevalda ställer olika kostnader mot varandra, men det är samma skattepengar som ska fördelas, så det måste vi göra. Däremot ska vi inte sätta grupper av människor mot varandra. Vi är helt enkelt för olika individer för att buntas ihop, fast vi ibland förenklar och gör det ändå.

Men det var ju bara avgörande för en borgen på 100 miljoner. Ett förskott på 29 miljoner och 5,8 miljoner/år i 20 år (indexreglerat) och en årlig skötselkostnad med 750 000 kronor. 45 miljoner är redan utlovat till infrastruktur och 24 miljoner till tre nya träningsplaner.
Man talar mycket om idrotts- och evenemangsarena, när det jag sett är en ren fotbollsarena utan möjlighet till löparbanor och liknande. Det lutar också mycket åt en konferensanläggning, som det ju säkert kan utvecklas till. Jag hoppas verkligen att man har ambitionen att använda arenan till idrott och evenemang som man säger. Hur många procent verksamhet ska det vara för att få namnet idrottsarena eller evenemangsarena? Men först kommer nog beslutet att prövas rättsligt. Om det blir en kommunal borgen hoppas jag för allmänhetens skull att FF nu håller sig kvar på toppen och att arenan blir en succé.

Vi var några förtroendevalda som i går kväll deltog i en frågestund anordnad av DHR på TIC-huset. Det är ett årligt återkommande evenemang och det var många engagerade och väl förberedda utfrågare och diskussionsglada. Detta är ju viktiga möten där vi får sådan kunskap som vi aldrig kan läsa oss till. Tyvärr kände jag även i år igen en del frågor som varit uppe till diskussion, men som ”är under utredning”.En välskött, handikappanpassad toalett centralt i stan för alla, både invånare och besökare har vi diskuterat i många år men den kanske inte är av samma allmänintresse som en ny fotbollsarena. Vi hade med det under några år i Fp:s budget, och sen sade majoriteten att en grupp jobbade med detta. De jobbar än.
Det är olika prioriteringar, helt enkelt!

Inga kommentarer: