torsdag, januari 07, 2010

Viktiga revisioner.

Vilken underbar vinter! Vi kunde igår spänna på skidorna utanför husknuten och åka på tur runt Lindö. Alla ljud dämpas och tystnaden är som balsam för själen. Det är sådana dagar vi laddar batterierna tills solenergin tar över.

Men nu börjar det också bli som vanligt igen med möten och handlingar.

Handlingar till måndagens kommunstyrelse ska gås igenom och bl.a. Revisionsrapporten från granskningen av kommunstyrelsen ledning och styrning. Budget som styrmodell med vision, prioriterade områden med mål och uppdrag har gett oss förutsättningar att både styra och följa upp. Revisorerna anser dock att det saknas samband mellan mål, aktiviteter och resurser.

Även samspelet mellan kommunstyrelse och nämnder behöver förbättras. Det är ju inte så kul att som ledamöterna i Gatu-och Parknämndenefter tvingas höja parkeringsavgifterna, och efter ett tag få läsa i tidningen att kommunalråden lovat sänka avgifterna efter arga påtryckningar.

Läser också en rapport om tystnaden på jobbet som SKTF gjort. 171 personer( alltså en bråkdel av kommunens anställda är tillfrågade, men undersökningen visar ändå att de flesta av dessa trivs på jobbet.

Vad som oroar är att knappt hälften känner till de lagar som finns vad gäller yttrandefrihet.
Knappt hälften anser att det helt eller delvis är svårt för dem själva eller arbetskamraterna att yttra sig på arbetsplatsen, men många har ändå gjort detta, vilket är positivt.

Den högsta ledningen präglar i mycket hur klimatet att påverka blir och i medborgarundersökningen var det tyvärr en av Kalmars sämsta grenar. Vill ledningen ha öppenhet så blir det en positiv attityd till öppenhet i hela organisationen.

Den friheten kan ge mera effekt än aldrig så många styrdokument!

Inga kommentarer: