torsdag, oktober 03, 2013

Lyckades han prata upp rankingen?


Så har socialdemokraterna presenterat sin ekonomiska skuggbudget för nationen.
Men endast för 2014.
Socialdemokraterna vill höja restaurangmomsen från 12 till 25 procent, vilket innebär ökade kostnader för företagen med ca 6 miljarder. De höjer dessutom arbetsgivaravgiften för unga med närmare 14 miljarder. Alltså  20 miljarder i högre lönekostnader för företagen.
Dessa skattehöjningar kommer självklart att minska sysselsättningen och kan också öka kostnaderna för kommunerna. 
Socialdemokraterna accepterar jobbskatteavdraget, men använder ändå de 12 miljarderna, det kostar, till egna utgifter.
Vågar någon rösta fram en sådan politik?

Nu förstår jag varför "företagsfrukosten" i Kalmar kom just nu. Kommunstyrelsens ordförande, S ville, medan enkäten till Svenskt näringsliv ranking ligger ute hos företagen för besvarande, prata upp rankingen.
Det var ett smart drag och vi får se om det lyckades.

Det blev av förståeliga skäl inte många frågor, men en kom om entreprenader i kommunal verksamhet men där har ju inte socialdemokraterna någon politik. Bara en försåtlig retorik.

Frågor om Kvarnholmen hänvisades till majoritetens  politiska arbetsgrupp. Den politiska majoriteten blandar nu ihop sin uppgift som kommunledning och det arbete alla partier får göra utanför sitt betalda uppdrag.
Johan Persson bekräftade det på företagsträffen, där han på bästa tjänstetid kunde nå ut till företagarna och berätta om de styrande partiernas politiska opinionsarbete om Kvarnholmen. 
Kommunens näringslivsenhet ska inte användas i egna politiska syften.

Kritik har också kommit från revisorerna som menat att de viktiga frågor som kommer fram vid kommunalrådens företagsbesök ska redovisas för kommunstyrelsen. 
Det är bra att man intresserar sig för företagen på Kvarnholmen och det har vi liberaler efterfrågat länge. Men är det en arbetsgrupp som sker i kommunens regi ska arbetet redovisas och beslutas i en demokratisk process. 

Nu är det ju inte fler arbetsgrupper eller evenemang som förbättrar handelns förutsättningar. Det behövs främst en annan politik , där man bryr sig om de befintliga företagen och  också välkomnar nya in i den kommunala verksamheten.

 


Inga kommentarer: