tisdag, april 01, 2008

Det är aldrig för sent att ge upp!

Igår på kommunfullmäktige försökte vi skapa lite engagemang kring ägardirektiven.
Det har vi ju försökt redan i alla år, så varför ger man inte upp? ”Ni vill ju inte ha bolag det är därför ni skriver så många ändringar och tillägg” säger vänstern.
Nej det är inte därför vi skriver så många ändringar och tillägg. Vi har respekt för att vi inte är i majoritet och kan lägga in verksamheten i förvaltning eller sälja den som lämpar sig bäst för det. Politiker ska inte låtsas vara företagare, för det är inte vår uppgift.
Vi liberaler skriver ändringar och tillägg för att bolagen är en verksamhet som vi känner ett ansvar för. Vi vill verksamheten väl.
Hade det fungerat som jag föreslagit, så hade vi skrivit ägardirektiven tillsammans i en gemensam process. Nu sker allting i sista minuten.
De kommunala bolagen omfattar i Kalmar en mycket stor del av den kommunala verksamheten. Förvaltningarna ägnar vi varje år en heldag där vi beslutar om målen och de ekonomiska ramarna för verksamheten. Ägardirektiven får en halvtimma i bästa fall.

Nu yrkade vi att våra förslag till ägardirektiven skulle tas punkt för punkt. Det var för att betona att det är fullmäktige och ingen annan, som ska styra bolagen med ägardirektiven.
Vill vi ge kommunfullmäktige, som ju är det högsta beslutande församlingen, mera inflytande? Jag känner att det även är en del politiker som inte bryr sig och det är riktigt oroande!
Vi ger inte upp men vill ha fler med i kampen! Välkommen som medlem om du bryr dig!

Inga kommentarer: