måndag, september 01, 2008

Förbättra statistiken!

Var än Sverige ligger i statistiken, ska vi förbättra den och det är just vad regeringen vill göra! Det är inte bra att förvränga statistik oavsett när det är Jan Björklund eller Mona Sahlin som gör det. Hoppas nästa granskning analyserar Mona Sahlins tolkningar av statistik och uttalanden om arbetslösheten i Sverige.
Olika tolkningar om skolans tillstånd har gjorts och Jan Björklund har nu begärt en granskning för att vi ska ha en gemensam sanning att förhålla oss till.

Statsbidragen till komvux har dragits ned i ett par omgångar sedan 2002. Först drygt två miljarder av den socialdemokratiska regeringen, trots att arbetslösheten då var fortsatt hög och sedan på bl.a. grund av högkonjunkturen, av alliansregeringen. Nu satsar alliansen på fler platser i vuxenutbildningen. Detta är också en ny satsning. Från DN :”På tre år fördelas 1,2 miljarder kronor. 2009 är resursförstärkningen 200 miljoner med en start inför höstterminen, 2010 400 miljoner och slutligen 2011 tillförs 600 miljoner kronor för skapandet av nya platser inom yrkesinriktade vuxenutbildningen”. Sverige ska inrätta en yrkeshögskola med start 1 juli 2009. Detta kommer säkert att höja statusen på både den yrkesinriktade och den mer teoretiska utbildningen. Men trots vad socialdemokraterna säger och oberoende av vilken statistik man använder, så är ribban för lågt satt för att kvala in till högskolorna. Det kan många högskolor vittna om. Löser man detta genom ett extra år på gymnasiet? Nej man måste börja i grundskolan och våga mäta elevernas prestationer.

Men det är synd om de barn som får dåliga betyg.
Ja, det är klart att det är, men det är ännu mer synd om dem, när man inte förrän på högstadiet upptäcker att eleven inte tillgodogjort sig undervisningen.
Folkpartiet liberalerna i Kalmar har försökt engagera majoriteten i skolfrågorna, och vi har lämnat in en mängd motioner för att stärka skolan och ge lärarna möjlighet att bygga kunskap från basen. Alla måste veta var ribban ligger. Allt annat bäddar för otydlighet och godtycke, och vore ett svek mot de barnen som behöver resurserna allra bäst.

Nu kommer det nya studenter till Kalmar och jag välkomnar dem alla! De betyder otroligt mycket för vår stad och för Kalmars plats i världen. För numera mäter vi oss inte bara med varandra utan också med olika universitet runt hela jorden, och våra studenters resultat blir de som ska sätta oss i Kalmar allt högre upp i den jämförande statistiken.
Att ställa krav är att bry sig och ni studenter ska, hoppas jag, genom att påverka och förbättra Högskolan i Kalmar, också höja värdet på er egen examen!

Inga kommentarer: